ARMBÅNDSUR – Hvilket Armbåndsur skal du vælge?

armbåndsur Når der bliver sagt armbåndsur, tænker man på et ganske almindeligt, gammeldags ur med læderrem eller måske den finere udgave med en sølvfarvet rem. Men armbåndsure er i dag meget mere end det. Både digitalure, armbåndsure med GPS og et armbåndsur med mobil findes nu til dags. Tidligere var det det ganske normale armbåndsur, der var populært. Og hvem skulle have troet, at det var soldaterne under 1. verdenskrig, havde stor indflydelse på populariteten af armbåndsure?
Lir – GPS, mobil og musik i et armbåndsur

Et helt almindelige armbåndsur er stadig populært. Men der kommer mere og mere lir til urene. Digitalurene har været et hit længe. Det er ure, hvor klokken bliver vist med tal i stedet for visere. Digitaluret er mere end bare et ur. Mange af dem har også stopur, nedtællingsur og alarm og er derudover vandtætte. Tiderne, hvor det var det største, er ovre. Nu er der bl.a. opfundet et armbåndsur med GPS i. Det er beregnet til sportsfolk, der enten løber, cykler eller noget lignende. Når man har haft armbåndsuret på på sin løbetur, kan uret vise løberuten på computeren, når man kommer hjem. Desuden kan dette armbåndsur vise dig din kalorieforbrænding, og hvis du har løbet i bakket terræn, viser det også højdeforskellene på en graf.

Dette armbåndsdigitalur er også smart, hvis man står på ski. Der er nemlig en alarm indbygget i uret, der måler din hastighed. Så hvis du styrter lidt for hurtigt ned af pisten, oplyser armbåndsuret dig om at sænke farten. Man indstiller selv hvor stor en hastighed, der skal være, for at alarmen går i gang.

Armbåndsur med mobil. Det lyder ikke umiddelbart praktisk at skulle gå og snakke til sit håndled. Det er der selvfølgelig taget højde for. Armbåndsuret med indbygget mobil indeholder bluetooth, så man kan snakke i et trådløst headset. MP4-afspiller og spil er også indbygget i dette nye armbåndsur. Og desuden har uret trykfølsom skærm, så det er nemmere at skrive SMSer.

Vedligeholdelse af et armbåndsur

For at holde sit armbåndsur pænt, skal man selvfølgelig gøre en indsats selv. Dette kan gøres ved bare at tænke sig om. Man kan passe på, at armbåndsuret ikke bliver ridset og grimt ved at behandle det ordentligt. Lade være med at smide med det, og undgå at lægge urskiven nedad. Desuden kan man have fordel af at have 2 forskellige ure, hvis man laver noget, hvor man risikerer at blive svinet til. Så kan man have et billigt armbåndsur til arbejde og et pænere til andre tider.

Ren og skær betænksomhed holder selvfølgelig ikke armbåndsuret ved lige af sig selv. En gang imellem bliver det nødt til at komme til en urmager. Hvis armbåndsuret er gået i stå eller på anden vis er i uorden, kan det være en nødvendighed at få en urmager til at se på det. Hvis armbåndsuret er købt i en sportsbutik, vil det være hensigtsmæssigt at kontakte butikken først.

Tidens start

Armbåndsuret blev opfundet i slutningen af det 19. århundrede af Patek Philippe. Dette første armbåndsur var dog meget feminint og kom derfor ikke frem. Udviklingen fortsatte dog. I starten af det 20. århundrede bad en brasiliansk opfinder (Alberto Santos-Dumont) en ven om at lave ham et ur, som han nemt kunne se på, når han arbejdede på sit fly. Louis Cartier gav ham et armbåndsur, og da Cartier var en populær person i Paris, lykkedes det ham hurtigt at få solgt armbåndsuret til andre mænd.

Det var dog først under 1. verdenskrig, at armbåndsuret blev mere almindeligt. Soldaterne havde brug for nemt og hurtigt at kunne se, hvad klokken var. Desuden var der operationer, der skulle forgå på præcis samme tidspunkt, så det var nødvendigt for dem at kunne følge med i tiden. Derfor udleverede hæren armbåndsure til soldaterne. Armbåndsurene måtte de beholde efter krigen, og det blev dermed populært.

Mere om armbåndsure

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *