DUEJAGT

Duejagt på Skovduer i Danmark. Skovduer eller ringduer som den også kaldes er de klart mest jagtede af de tre duearter I Danmark. Skovduen foretrækker et landskab der er en blanding af små skove, marker, vandløb og levende hegn.Den bygger rede i skoven hvor den også opholder sig om natten. Skovduen er en fantastisk ‘levende’ fugl. Dens flyvemønster er ofte uforudsigeligt og så kan den flyve helt fantastisk hurtigt. I medvind op mod 100 km/t. Den udfordring det medfører er med til at gøre det til en foretrukken vildtart for mange jægere.

Duejagt fra skjul ved fourageringspladser

Skovduer trækker til foderstederne tidligt om morgenen samt om eftermiddagen. Det er disse perioder man vil opleve den klart højeste intensitet. Hvis det bygeregner en dag vil man opleve at duerne trækker imellem bygerne, men ikke mens det regner.


Duer har nogle foretrukne afgrøder, hvoraf de vigtigste er raps, ærter og til dels hvede. Kun i sjældne tilfælde, hvor ingen af de andre forefindes, vil man se duer der trækker til bygmarker.


På en nyhøstet raps- eller ærtemark kan man opleve at duerne flyver omkring i hundredevis eller bare kommer en efter en fra højre og venstre, dog er det vigtigt at huske at en due altid vil lande mod vinden.


Det er en nødvendighed at have et godt skjul når man er på duejagt. Duens syn er ualmindeligt godt og vil derfor hurtigt se et menneskes lyse hud eller glinsende øje. Full-camo tøj er at anbefale, da man her opnår den bedste dækning.

Udstyr til duejagt

Skjulet er som nævnt en nødvendighed. Man kan enten bruge et helt kunstigt, som ofte kan sammenklappes og derfor lettere kan transporteres eller flyttes under jagten. Ellers er det muligt at lave sit eget skjul ud af de planter som findes. F.eks. kan man knække nogle grene og kviste af og bruge det.


En siddestol. Hvis man har et godt og højt skjul er det en god ide at medbringe en stol, f.eks. en trefod. Man vil nemmere kunne skjule sig når duen kommer og samtidig hurtigt kunne rejse sig når man er klar til afgive skud.


Lokkeduer. Lokkeduer er ofte en rigtig smart ide når man er på duejagt. Man kan købe lokkeduer af plastik, som ofte vil være rigtig gode. Dog kan de, hvis de er våde give refleksioner som skræmmer duerne. Efterhånden som man får skudt nogle rigtige duer, kan man også benytte disse duer som lokkeduer. Hvis man sætter en lille kvist til at holde hovedet og sørger for at duen i øvrigt ligger ‘naturligt’ vil man kunne opnå nogle helt utrolige resultater på den måde.


Duejagt - jagt på skovduerAmmunition. Det er ofte en god ide at bruge mindre haglstørrelse til duejagten, da man så får et mere tæt ‘haglbillede’. Størrelse 5 er anvendt af mange.


Et godt råd: Sørg for at holde en kort skudafstand, gerne ned til 20 m. Duer er meget haglbestandige og vil derfor kunne fortsætte med at flyve langt, selv efter at være truffet med flere hagl. Hvis du har mistanke om at en due er anskudt bør du følge den med øjnene og se om den sætter sig i et træ eller krat. Eftersøg derefter stedet – ofte vil man finde duen liggende død efter 5-10 min.


Husk at jagttiden på skovduer fra i år er indskrænket til d. 1. oktober-31. januar.

Links til vores artikler om jagt:

Liste med relevante links om duejagt

Vigtige generelle forbehold: Vi påtager os intet ansvar i forbindelse med din eller andres frivillige anvendelse af viden og informationer, som fremgår af disse sider. Det er helt på eget ansvar.

5 tanker om “DUEJAGT”

 1. Det er faktisk en rigtig fin artikel, som har givet mig lidt inspiration. Jeg er selv “nyuddannet” og er samtidig ung. Derfor har jeg ikke mulighed for at leje større jagter. Dog har jeg adgang til nogle gode marker, hvor duerne kan finde på at trække. Min største ærgrelse nu er så bare at jagttiden er indskrænket så meget at jagt på en nyhøstet mark er udelukket.

  Mange gode hilsner,

  Jens

 2. Hej,

  Sad lige og spejdede nettet for nogle gode ting om duejagt. Jeg er enig i at det ikke er blevet nemmere at finde gode steder at gå på duejagt med den -besynderlige- indskrænken af jagttiden. På den anden side kan man, hvis man er lidt kreativ, stadig få mange gode jagtoplevelser på den blå fugl. Det jeg oftest gør er at plante lidt majs i senforåret. Det lader jeg stå til langt ind i efteråret hvor jeg gradvist slår noget af det ned så majskolberne kommer på jorden. Alternativt kan man strø med nogle hvedekerner. Det plejer at virke rigtig godt.

  Vh,

  Peter

 3. Duejagt er noget af det bedste jeg ved, men det ærgrer mig simpelthen så meget at jagttiden er blevet reduceret så kraftigt. Det gør det jo reelt umuligt at benytte sig af nyhøstede marker – der jo virkelig er det bedste!

 4. Hej jeg skal til England på due jagt for første gang. Og nu er jeg i tvivel om hvad choks jeg skal bruge på sådan en jagt.Ved i det
  Mvh
  Kennet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *