GIPSVÆGGE: Guide til Opsætning af Gipsvæg

Det er let at bygge en skillevæg i gips. Jeg vil i det følgende ikke tage stilling til, hvornår det er lovligt at bygge en gipsvæg – kun hvordan man rent faktisk gør. Undersøg selv i lovligheden, før du går i gang – vær særligt opmærksom ved vådrum, omkring skorstene og varmeinstallationer, samt i rum med særlige krav til brandsikkerhed og flugtveje. På samme måde kan denne artikel ikke holdes ansvarlig for skader på mennesker og ting, hvis du giver dig i kast med gør det selv. Det er på dit helt eget ansvar med andre ord.

Materialer til en gipsvæg

En gipsvæg består af et skelet, evt. dampspære, en isolering, og en beklædning. Finishen af gipsbeklædningen gennemføres oftest ved spartling, slibning og tapetsering.

Skelettet til en gipsvæg kan bygges enten af træ eller stålskinner. Jeg selv foretrækker at bygge i træ, men det er i høj grad en smagssag. Hvis man bygger i træ, skal man bruge uhøvlede lægter. Hvis man bygger et stålskellet til sin gipsvæg, skal man bruge specielle skinner, som købes i byggemarkedet. Disse kan enten klemmes sammen med en speciel tang, eller de kan skrues sammen med gipsskruer.

Dampspæren er en plasticfolie, som købes i et byggemarked.

Også Papir Uld har isolering til GipsvæggeMineraluld til isoleringen af din gipsvæg kan fås hos RockwollIsover er også traditionel leverandør af mineraluld til gipsvæggeIsoleringen skal være mineraluld – f.eks. fra www.rockwool.dk eller www.isover.dk, men der findes også glimrende og billigere udenlandske produkter. Er man mere økologisk orienteret, kan man tjekke isoleringsprodukterne fra http://www.papiruld.dk/

Beklædningen til gipsvægge er gipsplader, som oftest er ca. 120 x 240 cm, men som også fås i som handyplader i kun 60 x  240 cm, hvilket kan være en fordel, hvis der ikke er så god plads, der hvor man bygger. Ulempen ved handypladerne er, at der bliver mere spartelarbejde.

Gipspladerne tilskæres ved at snitte kartonlaget  på den ene side med en almindelig hobbykniv – der hvor pladen skal deles. Når det er gjort, knækkes pladen nemt, og kartonlaget på den anden side kan derefter let skæres op, og pladen er delt i to.

Gipspladerne har spartelkanter. I kanterne er pladen ca. 1 mm tyndere, så der er plads til at spartelmassen kan hægte sig fast. Når du laver samlinger, sørger du altid for at vende spartelkanterne udad og sætte dem sammen.  Hvis du bliver nødt til at lave en samling uden spartelkant, bør du skære den udvendige kant af pladen, således at der bliver plads til spartelmasse.

Byg skelettet til din gipsvæg.

Start med at lægge en rem i bunden. Det er en lægte (eller en speciel bundskinne). Sørg for, at den slutter tæt til gulvet, da din væg ellers ikke bliver tæt. Gør den fornuftigt fast i gulvet – afhængig af, hvilket materiale, gulvet er lavet af. Hvis du bygger oven på gulvvarme, så pas på ikke at ramme gulvvarmerørene.

Når remmen ligger fast på gulvet, tegner du lodrette streger, på væggen, som markerer, hvor endestolperne skal være. Nu kan du se, hvor topremmen (som også er en lægte eller en skinne) skal starte og slutte, og du monterer denne i loftet. Hvis loftet er et sænket loft, undersøger du, hvor loftlægterne går, således at du ikke blot gør din nye væg fast i loftbeklædningen.

Nu forbinder du de to remme med stolper. Sørg for at måle hver enkelt – i et gammelt hus kan der sagtens være flere centimeter forskel på lofthøjden i to sider af et rum. Stolperne skal stå med en afstand på præcis 60 cm. Nogen vælger at placere dem med 30 cm afstand i stedet – det giver en mere stabil væg.

Monter første lag beklædning af gipsplader

Hvis din nye gipsvæg skal adskille to rum, hvor temperaturen altid er ens, skal du ikke lave dampspærre. Adskiller den derimod et koldt og et varmt rum, skal der være dampspærre på den varme side. Det første lag beklædning monteres på den side, hvor der ikke skal være dampspærre. Hvis der skal være dampspærre på to sider, monteres dampspærren først – se længere nede på siden, hvordan du monterer dampspærre, når du bygger din gipsvæg.

Den første gipsplade skæres til og monteres. Den skrues direkte på stolper og remme og placeres således at dens kant dækker en stolpe halvt. Det giver nemlig plads til at den næste plade kan monteres på samme stolpe. Den skrues fast med særlige gipspladeskruer, der skrues i således, at hovedet netop undersænkes under pladens overflade uden at kartonlaget brydes. Der placeres en skrue for hver 30 cm. Midten på gipspladen er markeret, således at du nemt rammer midtstolpen uden at skulle måle. De efterfølgende gipsplader monteres på samme måde.

Isolering af din gipsvæg.

Isoleringen af en gipsvæg er ganske simpel. Vælg isoleringsmateriale med en bredde på 60 cm. Så kan de let placeres i spænd mellem stolperne. Isoleringsmåtterne skæres let med en mineraluldskniv. Sørg for at der ikke bliver huller i isoleringen. Det vil nemlig sænke gipsvæggens lyddæmpende egenskaber væsentligt. Husk åndedrætsværn og handsker, når du håndterer mineraluld. Det vil du takke dig selv for bagefter.

Dampspærre monteres.

Dampspærren i din gibsvæg monteres i så store stykker som muligt. Hver gang der er en samling i din dampspærre, er den svagere. Du monterer med en hæfteklammepistol og lader folien stikke en smule ud over skelettets kanter. Hvor dampspærren samles, laver du et godt overlap – måske op til 30 cm. og samler de to lag med tape. Du kan enten bruge almindelig brun pakketape, som stort set intet koster, eller du kan vælge en dyrere tape, som er påtrykt isoleringsmaterialets firmalogo og derfor naturligvis er dyrere. Tapen bliver kun synlig for den, der til sin tid skal pille væggen ned igen – så jeg foretrækker den brune.

Afslutning med sidste gipsplader og spartel

Det andet lag gips monteres på samme måde som det første, og nu er din væg groft sagt færdig.

Put noget sparteltape i gipspladernes spartelkanter og påfør letspartel med en 20 cm bred spartel.

Når det er tørt, sliber du – gerne med en girafsliber, der giver dig det bedste resultat. Næste gang spartler du med en 30 cm spartel og sliber igen. Nu burde du have en helt plan samling. Ellers tager du bare endnu en tur med 30cm spartel og girafsliber.

Gipsvæggens kanter lukker du af mod gulv loft og væg med acrylspartelmasse, så der ikke kan trænge luft og lyd igennem.

Nu er dit rum delt i to – du mangler bare tapet og maling.

PS – huskede du at lave en dør – ellers har du et problem – især hvis du står på indersiden af din nye væg.

Læs om gipsplader til gipsvægge her:

http://knaufdanogips.dk/

http://www.fermacell.dk/

http://www.idenyt.dk/artikler_show.asp?show=12466

http://www.byggecity.dk/Indkoebsliste/Gipsvaeg_m_doer.html
111 tanker om “GIPSVÆGGE: Guide til Opsætning af Gipsvæg”

 1. @ Helle
  Du kan sagtens lade hanebjælken være en del af din gipsvægs skelet op i kip. Men hvis væggen står bedre et andet sted, kan du blot montere skelettet direkte på skråvæggen. Du vil så få brug for en tværlægte oven på stolperne. Den bør placeres i en højde, så den passer med overkanten af de nederste gipsplader. Det er usandsynligt, at dit hanebånd tilfældigvis sidder i den rigtige højde.

  Het

 2. Hej Michael

  Det lyder som om, du har to bygningsdele, som bevæger sig en smule i forhold til hinanden. Det er rigtig svært at få det til at holde sammen blot med glasfilt.
  Der er nogle ninjatricks, som alle rummer nogle kompromiser.
  1. Læg et nyt lag gipsplader uden på både gips- og mdf-væggen. Sørg for, at en af gipspladerne dækker det sted, hvor samlingen ødelægger din glasfilt. Det burde kunne eliminere problemet med mindre de to bygningsdele bevæger sig meget i forhold til hinanden – så vil du blot flytte problemet to nye steder hen, nemlig til kanterne af den gipsplade, der dækker over sprækken.
  2. Fræs en rille og fyld med silicone.
  Fræs en rille på et par cm i bredden, som griber ind i både gipspladen og mdf-pladen. Fyld rillen ud med silicone, der kan optage bevægelserne mellem de to områder. Fyld ud over flere omgange, så du kan slutte af med at spartle siliconen helt glat. Når siliconen er spartlet helt glat, kaster du lidt fint sand på, så vævklæberen får noget at gribe fat i. Så tapetserer du igen – og hvis du er heldig har du løst problemet – men det afhænger af bevægelsen mellem de to bygningsdele.
  3. Hvis 2. ikke virker, kan du opsætte en blindkarm – en liste – som dækker over problemet. Det vil irritere dig til evig tid, men andre vil ikke bemærke den med mindre den sidder på et meget markant sted. Et problem som dit vil ofte opstå i overgangen mellem to bygningsdele, hvorfor en blindkarm ofte vil fungere som et helt naturligt element.
  Held og lykke med løsning af problemet.

  Het

 3. Hej Henrik
  Du er jo nok færdig med at beklæde din gipsvæg, men måske andre kan bruge svaret.
  Det er bedøvende ligegyldigt, hvordan pladerne vender. Dog er det vanskeligere at spartle ud mellem pladerne, hvis de vender bagsiden udad. Der er jo lavet en lille fordybning ved samlingen af pladerne, der giver plads til bindetape og spartelmasse.

  Het

 4. Hej Caan
  Du kan godt klemme isoleringen, men det nedsætter isoleringsevnen.
  Men hvis kun har plads til 38mm lægter, og hvis du har noget 45 mm Rockwool liggende, så er det da et oplagt fuskertrick at kombinere de to ting.

  Jeg ville aldrig finde mig i, hvis en håndværker gjorde det, men som selvbygger kan jeg ikke se, at der er noget i vejen med løsningen.

  Het.

 5. Hej skal lave et fritspændende lyddæmpende gipsloft.Det skal laves i trækonstruktion. Der skal sættes regler op i 310cm spændvidde. Kan regler i 45x95mm holde når der skal 2 lag gips op ??.regner med de skal sidde med 45cm afstand, er det godt nok til 2 lag gips ??

 6. Du skriver man skal undgå at ramme gulvarmen når man skruer væggen fast i gulvet. Men hvordan undgår man dette ? hvis man vil være helt sikker så er limning i gulvet af skinne den eneste løsning antager jeg ?

  Mvh Martin

 7. Hej Het,

  Fantastisk, at du så tålmodigt og vidende svarer på så mange folks spørgsmål om gipsvægge!! :>) Jeg håber, du også kan hjælpe os?!

  Vi står overfor at skulle bygge et rum til min søn i en eksisterende stue og har i første omgang kig på det hjørne, hvor et rum ville stjæle mindst lys fra stuen. Problemet er imidlertid, at der, hvor rummets væg ville skulle være, er der en meget lang radiator, som vi nødigt vil skulle lave om/dele i to. Så spørgsmålet er, om man har nogen som helst mulighed for at bygge gipsvæggen UDNEPÅ/indover en radiator? Eller er det bare ganske umuligt? Radiatoren sidder under vinduerne (som ikke har nogen vindueskarm).

  Jeg HÅBER det kan lade sig gøre – på en eller anden måde? Og siger på forhånd tusind tak for at svare- uanset om det kan eller ej :>)

  Mange hilsner,
  Linda

 8. Hejsa Het. Fed side!

  Jeg står og skal bygge en skillevæg af gips. Væggen skal bygges mod et skråt loft. Er det her samme fremgangsmåde m.h.t. stål-skelettet? – eller er væggen ikke så stabil mod et skråt loft?

  Vh.

  Alan

 9. Martin
  Limning er en god idé i dit tilfælde.
  Hvis du bygger gipsvæggen på et trægulv med varme, kan du med fordel supplere limningen med en god mængde korte skruer, som holder sig inden for trægulvets tykkelse.

 10. Hej Linda

  Hvis man er fusker af et godt hjerte, kan alt lade sig gøre, men det er absolut ikke en god løsning.

  For det første vil det blive grimt.

  For det andet vil du ikke kunne styre varmen i de to rum uafhængigt af hinanden, og det vil være umuligt for dig på forhånd at regne ud, hvordan den lange radiator vil fordele varmen i de to rum.

  For det tredje vil du ikke kunne lukke effektivt af for lyden mellem de to rum.

  Hvis det af økonomiske årsager er umuligt at skifte radiaroen ud, er du gaktis bedre hjulpet ved at hænge et tykt gardin op. Det giver den samme illusion af privatliv, som en væg, som lyden fiser lige igennem, og den giver mulighed for at lukke op og fordele varmen.

  Så kan I bygge væggen på den rigtige måde, når der engang er råd eller overskud.

 11. Hej Alan

  Byg bare løs op ad din skråvæg.
  Det er helt uproblematisk med mindre der er tale om en skråvæg af et utidsvarende materiale som f.eks. “blød masonit” eller “celotex”. Hvis du har en skråvæg i dette materiale, skal du pille det ned og sætte gips op i stedet – så kan du også lige få fixet isolering og dampspærre, når du alligevel har hul på det hele.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *