Hvad er RSS-FEED? Nem Nybegynder-Guide!

Der er ingen tvivl om det. Du ved det godt: Alle snakker og skriver om RSS-feeds og ting som syndikering, Xml osv. og nu er det på tide at du finder ud af hvad det er og hvordan du bruger det. Brug 4 minutter på denne nybegynder-guide om RSS og så ved du hvad du skal vide!

Hvad er RSS-feed?

Et RSS-feed er en simpel version af en hjemmeside, som Normal version af hjemmesidekan man bruger til at holde sig opdateret med nye artikler på siden.

Lad os tage et eksempel:

Først den almindelige version af DR.dk Nyheder Udland. Her kan vi se en ganske almindelig version af en hjemmeside med farver og grafik og smart opsætning med kolonner og så videre.

RSS-feed af hjemmesidenOg så versionen med RSS-feed. Hér Et rss-feed som det ser ud i ren kodeer der tale om en helt simpel side, hvor der er en overskrift med gul baggrund og de enkelte artikler står på hvid baggrund nedenunder. En anden mulighed er at din browser ikke viser siden helt så smart og i stedet bare viser dig xml-koden som du ser i det næste billede. Når du ser en side, som ser ud som en af diise, ser du på et RSS-feed, som du kan bruge. Hvis du gerne vil prøve selv, så sammenlign disse to links: Normal side og RSS side.<

Hvad skal du bruge et RSS-feed til?

Det smarte ved RSS er, at du med et lille program (en RSS-læser også kaldet en feed-reader) kan holde øje med alle dine yndligshjemmesider uden at skulle besøge dem.

RSS-feed læser fra Google Reader - DR Udland og Anders FoghLad os sige at du gerne vil have besked, når der er nyheder fra udlandet og du gerne vil have besked, når Anders Fogh har skrevet noget nyt på sin blog. Hvis du sætter de to RSS-feeds ind i din RSS-læser, så er du altid opdateret med nyhederne helt automatisk. De to feeds har disse adresser: http://www.dr.dk/nyheder/service/feeds/udland og http://blog.andersfogh.dk/feed 

Du abonnerer altså bare på de to adresser, og i din RSS-læser ser det nogenlunde ud som dette billede fra Google Reader. Hver ny artikel på DR Udland og på Anders Foghs blog står som een linie. Hvis du klikker på linien kan du se et sammendrag (eller nogle gange hele teksten) og hvis du igen klikker på artiklens overskrift, så er det et link, som fører dig hen til selve hjemmesiden (i den normale flotte version med farver og striber).

Hvorfor er det smart? Det er smart, når du følger med i flere blogs og måske underafdelinger af nyhedssider på nettet, hvor der ikke er opdatering hvert andet minut. Ved at abonnere på et RSS-feed i din læser, kan du springe over at skulle besøge alle hjemmesiderne for at tjekke om der er kommet nye artikler til siden sidst.

Hvordan kommer du i gang?

Først skal du have valgt en RSS-læser (altså det program, som du lægger dine RSS-feeds ind i som abonnementer). Der er 1000-vis at vælge imellem, og lad os ikke spilde tiden på det. Vælg Google Reader nu, og så kan du altid ændre det, når du er blevet ekspert. Google Reader er en internetbaseret RSS-læser, så du bruger ikke et program på computeren men i stedet en hjemmeside på nettet – ligesom du måske kender det fra en webmail. Google reader er let at komme igang med.

Start med at gå ind på www.google.com/reader/ Tilmeld dig dér ved enten at oprette en Googlekonto eller ved at bruge den du evt. allerede har. Når du er oprettet, kan du for sjov prøve at abonnere på de to RSS feeds fra mit eksempel. Det gør du ved at kopiere deres adresser og trykke på knappen med Add subscription inde i Google Reader. Indsæt adressen dér, og du er klar.

Hvordan finder jeg et RSS-feed?

Først går du selvfølgelig ind på den side på internettet, som du gerne vil abonnere på. RSS-feed symboletDerefter leder du først efter RSS feed symbolet og klikker på det. Hvis du ikke kan finde sådan et symbol  , så led efter tekster som RSS, Feed, Atom, Syndication, XML, Subscribe. Alle disse betegnelser handler om det samme – nemlig RSS feed. 

Klik dig igennem og find dit feed. Du kan altid kende det for det ser ud som jeg har vist det i eksemplet. (gult sidehoved og hvid baggrund for listen over artikler).

Hvis det er helt umuligt at finde det, så søg i søgefeltet på den pågældende hjemmeside efter RSS, og hvis det også kikser, så skriv en kommentar nedenfor, og jeg vil hjælpe dig med sagen, så vi kan få nogle gode eksempler på løsninger. 🙂

God fornøjelse og tillykke med din nye viden!
Til de teknisk interesserede kommer her et link til RSS-forklaringen på Wikipedia

25 tanker om “Hvad er RSS-FEED? Nem Nybegynder-Guide!”

 1. Tak for gennemgangen! Nu kan jeg endelig komme med på vognen og begynde at abonnere på alle de blogs, hvor jeg ellers kan finde RSS-feeds..

 2. Jeps, du (og andre) må som sagt lige sige til, hvis I kan finde eksempler på at det ikke virker, som andre kan lære af.

 3. Vi bare lige gøre opmærksom på at et RSS feed altså ikke ser ud på samme måde i Firefox som I viser i Internet Explorer. I Firefox er det bare en masse kode som vises.. 🙁

 4. Hej Lisnat og tusind tak for input!
  Jeg har engang set noget lignende i Firefox, men jeg kan desværre ikke genskabe det. I min browser ser et RSS-feed ud næsten som i Internet Explorer.
  Men jeg tager alligevel lige et screen dump af en side med rene xml-koder af sådan et feed.

 5. er det muligt at få sin RSS (eller hvad det nu hedder) ind på sin hjemmeside? Altså med en html eller script kode så det kan ses på hjemmesiden?

 6. Hej Carsten. Ja, det kan man sagtens. Prøv at google det sammen med navnet på dit CMS og se hvilke muligheder der er.

 7. Fint med den lille guide. 🙂
  Men hvor finder man en kode til at få RSS på sin hjemmeside, når man ikke har et CMS?

 8. Hej Camilla og tak for det. Hvordan du selv laver et RSS Feed kommer helt an på hvilken slags website du har. Prøv at finde et specialiseret forum på nettet for din type website og spørg der, eller prøv at søge eller evt at spørge i et mere generelt IT forum som fx eksperten.dk

  Held og lykke med dit nye RSS feed! 🙂

 9. Hej,
  Jeg har brugt rss længe men vil også gerne ha lagt det ind på min side, men hvad skal man søge efter, min side er lavet i Frontpage, man må jo kunne finde det på nettet et sted, men hvad skal man søge efter, har du ikke et forslag, på forhånd tak.

 10. Wau, så fes den ind! Tak for det. Det var virkelig brugbart, enkelt og så tog det ikke for lang tid at læse. Lige til mit temperament.

  God påske.

  Love

 11. Når jeg går ind på hjemmesider der indeholder rss feeds bliver ikonet i browseren orange. hvad er det der gør at denne feed opdages og hvordan laver jeg det samme for egen hjemmeside.

 12. Hej,

  Jeg har downloadet en RSS-feed-reader, men den spørger til en Proxy server. Hvad skal jeg skrive der?

 13. Hej Christina. Du skal med stor sikkerhed intet skrive dér for at få din RSS læser til at virke. Kun hvis du har et meget specielt netværkssetup.

 14. Super skriv om feeds.

  Kunne godt tænke mig at få et feed fra f.eks. en webshop. Hvordan finder jeg mon det?

  Mvh
  Martin

 15. Hej Martin og tak for dit spørgsmål.

  Hvis en web shop har et RSS feed, så er der enten et link til det på siden eller du kan henvende dig til virksomheden for at spørge efter en adresse på deres feed.

  Er det en shop sat op i et standardsystem, kan du muligvis gætte dig til feedadresserne ud fra hvad der standard på platformen.

 16. Ok, takker. Er overhovedet ikke IT-kyndig så går lige et skridt tilbage. Har ALLE sites/shops et rss feed?

  Mvh
  Martin

 17. Hej.

  Jeg har den gadget der følger med windows 7 til at læse feeds, men jeg kan ikke finde ud af at ligge feeds ind i den. På dansk hedder den simpelt Feed-overskrifter.

  kan du hjælpe med det?

 18. Hej

  Jeg kunne godt tænke mig at, have nationalbankens valutakurser på min egen hjemmeside. De har en rss feed men kunne bare godt tænke mig en code jeg kunne skrive ind.. er det noget du kan hjælpe mig med?

 19. Jeg anvender Joomla 1.6 og kan nemt nok sætte feeds ind vi den.
  Men de associerede billedfiler er det nogle der kommer med fra “leverandøren” af feeden
  ved DMI kommmer der et fint billede
  med v tv kom der IKKE noget med

  mvh
  Helle

 20. Glimrende forklaring, men du har glemt en ting, synes jeg: Brugere af Outlook (men ikke Outlook Express) får helt automatisk nyt fra de sider de abbonnerer på lagt i en RSS-mappe – og de kommer så også til syne i mappen Ulæst post.

  Jeg har på min hjemmeside hidtil henvist til Wikipedia for en forklaring, men nu henviser jeg til denne side!

 21. En kommentar til:
  Den feed-gadget som hører til Windows sidepanel er ikke særlig god. Det ville være rart at den kun viste ulæste feeds. Kender du en bedre gadget der kan indstilles til det?

 22. Jeg ville have sparet ca 2 tmer, hvis jeg fandt og læste dit indlæg om RSS feed først. Mange tak for en udførlig og tydelig forklaring. Det er guld værd for nybegynere som mig 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *