METALDETEKTOR: Find fortiden – guide til Metaldetektorer

En fritidsinteresse med masser af motion og frisk luft, samt spænding og historisk indsigt er søgning med metaldetektor. Med en metaldetektor er det muligt at finde frem til gamle mønter, smykker og ting fra oldtiden, helt tilbage fra Bronzealderen som kom til Danmark cirka 1800 f.kr.

Tak til Skrold Antikvariat

Metaldetektor - Vi fik hjælp til artiklen fra Skrold Internet AntikvariatSkrold Antikvariat har venligt stillet denne artikel om, metaldetektorer til rådighed. Skrold har bla.a. et stort udvalg af bøger om Danmarks historie, arkæologi og topografi.

I dag kan man købe metaldetektorer som er meget nemme at starte med, for eksempel Minelab’s x-terra 30, som populært sagt er ”Tænd og gå” maskiner, den kræver ingen indstillinger for at man kan finde de gode fund, men som med så meget andet ”øvelse gør mester”. Denne detektor er som de fleste moderne metaldetektorer en ”motion” detektor d.v.s. at søgehovedet skal være i bevægelse for at detektoren registrere fund, man bevæger søgehovedet i en stor bue foran sig så tæt ved jorden som muligt. Passere søgehovedet over en metalgenstand, vil detektoren give lyd fra sig, jern vil give en lav tone og kobber en høj tone, for at tage yderpunkterne, og på displayet vises en talværdi som også indikere hvilket metal det drejer sig om. Det er en god ide at prøve hvordan forskellige metaller lyder inden man starter, men den bedste erfaring gør man ved at grave en hel masse fund op og derved lære hvordan signalerne lyder på marken. Selvom kvaliteten af en typisk metaldetektor er blevet bedre i dag kræver det stadig tålmodighed at søge med metaldetektor, man skal selvsagt grave meget skrot for at finde de gode fund, selv på pladser med mange gode fund. Minelab detektorer forhandles af Detektorshop.dk

Der findes selvfølgelig mange andre gode valg af metaldetektor, men sørg for at køb en med et anerkendt navn. En no name metaldetektor købt i et supermarked er spild af både tid og penge.

Før man begynder at søge skal man naturligvis have tilladelse af lodsejeren og evt. forpagter af jorden, det gælder også i skove, der er altid en ejer som skal give tilladelse. Det er god skik at sørge for at huller bliver pænt dækket til, og fund af sølvpapir, dåser, jernskrot osv. skal selvfølgelig medtages.

Finder man Danefæ med sin metaldetektor, skal det afleveres til nærmeste museum med arkæologisk ansvar for området hvor fundet er gjort, eller direkte til Nationalmuseet. Nationalmuseet har lavet en folder som fortæller hvad der er danefæ og skal afleveres: Nationalmuseets folder (PDF). Når man finder danefæ eller andet fra oldtiden er det meget vigtigt at fundstedet bliver registreret nøjagtigt enten på et detaljeret kort eller allerbedst med GPS. Derudover er det vigtigt at behandle genstanden varsomt, en hårdhændet rensning kan ødelægge mange detaljer, som en professionel konservering kunne have reddet. Jordfundne genstande af sølv kan være meget skrøbelige, og smuldre væk som ingenting.

For at komme godt i gang med at søge med metaldetektor er det en god ide at kontakte en af de mange amatørarkæologiske foreninger som findes over hele landet, der er også foreninger for metaldetektorsøgere for eksempel Thy-Morsdetektorforening og Tellus, alle foreninger som samarbejder med lokale museer. Foreningerne afholder fælles ture og træf hvor detektorfolk fra hele landet og endda fra Norge og Sverige møde og udveksler erfaringer. På internettet finder også forums hvor der fremvises og diskuteres fund og metaldetektorer for eksempel Fibula.dk
SDA (Sammenslutningen af Danske Amatørarkæologer) afholder med jævne mellemrum kurser i metaldetektor søgning.

25 tanker om “METALDETEKTOR: Find fortiden – guide til Metaldetektorer”

 1. Hvordan finder man ud af hvilken detektor man skal anskaffe. Jeg skal give en i konfirmationsgave, til en dreng der ikke har prøvet at bruge en detektor før.

  Venlig hilsen

  Keld

 2. Hej Keld
  Som jeg har skrevet mener jeg at Minelabs X-terra detektorer er rigtig gode begynder detektorer. Generelt må man sige jo mindre der kan/skal stilles på som begynder, jo bedre, samtidig med at detektoren stadig kan finde de gode fund i en vis dybde.

 3. leder med lys og lygte efter en detektorforening i københavnsområdet, du sku´ vel ikke kende en jeg kan henvende mig til. mvh jimmi.

 4. Hvor dybt kan en metaldetektor måle ? (jeg skal finde en gl. motorcykel, der blev gravet ned i min have i 1967 og den skulle ligge ca. 1 m under overfladen ?

 5. Hej Kurt
  Det er ikke noget som jeg har personlige erfaringer med, men jeg vil mene at mange detektorer vil give udslag på en stor rusten genstand som en gammel nedgravet motorcykel på 1 meters dybde. Held og lykke med søgningen (og gravningen).

 6. Hej
  Jeg kunne vældig godt tænke mig at komme med ud at prøve en metaldetektor. Jeg ved ikke hvor jeg skal henvende mig, men jeg bor i Århus. Er der nogen der kender en “detektor” forening i århusområdet.
  På forhånd tak
  mvh
  Thomas

 7. Hej Thomas,

  Du er altid velkommen til, at lægge vejen forbi Detektorklubben Tellus. Vi er en landsdækkende forening, med danamrks bedste og hyggeligste detektorister.

  I klubben har vi en detektor fra detektorshop.dk, du kan komme til at prøve, måske også for at finde ud af om det er noget for dig.

  Kontakt eventuelt formand Hans (formand@detektorklubben.dk)

  God fornøjelse og held og lykke med din første tur – men pas på det er en hobby man bliver bidt af 🙂

  Vh. Kenny

 8. Hej Kenny,
  Jeg samler på primært Tysk Militaria fra 2. verdenskrig og kunne nu godt tænke mig at prøve at søge efter noget her i DK med en metaldetektor ,hvor det er muligt. Kender du en forening eller ligende som har erfaring med netop fund af 2VK. effekter?

  Pft og mvh.
  Kim Borgholt

 9. Hej Kim,

  Undskyld det sene svar, det er ikke så tit jeg kommer forbi denne side.

  Vi leder ikke specielt efter rester fra krigen, men det hænder at der har været faldet et fly ned eller gemt andre genstande. Normalt er det lidt ældre genstande vi gerne vil find.

  Når det er sagt, så er dit område jo spændende og det gælder blot om at få resachet, lavet aftaler og så komme ud at søge.

  Du kan altid finde hjælp i klubberne, til at komme i gang (hvis du ikke allerede er startet 🙂 Held og lykke.

  Vh. Kenny
  Ps. husk lovgivningen og etik for detektorfolk, så kommer du ikke galt afsted
  Se evt. på vores hjemmeside http://www.amatørarkæologer.dk/viewpage.php?page_id=2

 10. Hi,
  I am looking for a metaldetector for finding metal under 1 meter or deeper.What is your suggestion?and where I can find it in Copenhagen?
  Thanks

 11. hey hvilken slags metaldetektor skal der bruges til at finde genstande ca en halv meter under jorden og hvor i nærheden af esbjerg kan den fås…..hilsen heidi

 12. Hej. Jeg søger en detektor der kan bruges i saltvand og land til mønter og smykker, nye og oldsager. Hvilken model skal jeg vælge?

 13. Hej. må jeg gå med min detektor på offelige strande. uden tilladelse. på fårhånd tak

 14. Hej Steen
  Det korte svar er; nej det mu du ikke.
  I praksis er der ingen som vil komme med indvendinger, hvis du går rundt på stranden hvor badegæsterne ligger om sommeren og børnene graver sandslotte. Hvis du ikke genere og forstyrre badegæsterne og ikke søger og graver i klitterne.

 15. hej
  jeg er en villaejer i Aabybro, der søger en amatør med en metaldetektor til at finde 3 gamle jernskelpæle på vores grund.
  Er der nogen i området der kan hjælpe med dette?
  Birte Madsen
  Aabybro (Nordjylland)
  Tlf. 98242430

 16. Kan i hjælpe mig med at finde en metaldetektor til en billig pris som kan bruges til at lede i jorden osv: Må gerne være brugt bare ikke for gammel.
  Alan Berg.

 17. Der er netop udkommet en bog på dansk, den første, om metaldetektor søgning efter arkæologiske fortidaminder. Bogens titel er: Metaldetektor – på jagt efter fortiden.

 18. Hejsa, kan det lade sig gøre at byggen god Metaldetektor selv, og hvad vil prisen evt. blive

 19. Jeg er helt ny indenfor denne verden, og har hovedsageligt købt den for at få nogen kvalitetstimer med min søn ude i naturen:).

  Er der nogen steder det er lovligt at søge i københavnsområdet uden at søge alle mulige tilladelser?

  Indtil nu har vi kun søgt på marker sydpå, hvor vi har fået lov af bondemanden.

  Jeg er personligt meget interesseret, i at få vist, hvordan man indstiller detectoren bare sådan rimeligt, til de danske forhold (hovedsageligt marker. Vi har en http://www.detektorshop.dk/product.asp?product=4875 til rådighed.

  Kunne være genialt hvis nogen gad at mødes med mig, og vise mig bare sådan startup, har prøvet almindelig standard settings, men synes altså jeg finder rigtig mange dåse-slips, på trods af programmet umiddelbart ikke skulle give udslag på disse…

  Skriv gerne til min mail: lykkehoej@live.dk

 20. Hej jeg vil høre om hvilken Metaldetektor jeg skal købe jeg er 57 år gammel, og den skal virke men den skal være billigt er det noget i kan hjælpe mig med?
  Alan Berg. Nørrebakken. 26 st.tv.
  8700. Horsens.
  Tlf: 50245674.

 21. Hej
  Er der mon nogen der kan hjælpe. Vores datter og svigersøn blev gift for 2 md. siden. Vores svigersøn har desværre tabt vielsesringen, formentlig på en mark hvor han arbejdede med en skovmaskine. Er der mon nogen der har en metaldetektor, som måske kan finde den.

  Hilsen Pia

 22. Hej jeg vil godt prøve at hjælpe jer med at finde ringen, men jeg er nød til at høre hvor det er den skulle være i landet, da jeg ikke har bil, men kun en Scooter, jeg bor selv i Horsens.
  Mvh: Alan Berg.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *