NATURMEDICIN – Hjemmeapoteket

Fra naturkosmetik bruger vi denne naturmedicin: Når man arbejder med naturkosmetik og bliver opmærksom på de forskellige ingrediensers egenskaber, får man et særligt forhold til nogle af råvarerne. Jeg har en lille håndfuld, som vi altid har i husholdningen, og som familien opfatter som en naturlig del af førstehjælpskassen som naturmedicin:Lanolin:

Lanolin er uldfedt fra får. Vi bruger pesticidfri lanolin fra Urtegården. Det er et gult, sejt og meget klistret fedtstof, som har mange anvendelsesmuligheder som naturmedicin:

Naturmedicin

 • Til røde barnenumser (og smeltet sammen med mandelolie til babysalve)
 • Til irriteret og tør hud, fingre som sprækker og ru albuer og hæle
 • Til hurtig reparation af frostskader på læber
 • Til sår, som er næsten helet og “strammer”

Lanolin neutraliserer ammoniak og derfor har babyer, som bruger lanolinsalve aldrig røde numser. Vi har ingen hund, men frostskader på hundepoter skulle også kunne kureres med lanolin

Myrrha-tinktur:

Myrrha er en harpikslignende plantesaft og man køber det i mindre klumper. Disse opløser vi i Brøndum snaps og så har vi myrrhatinktur.

 • Som tilsætning i cremer til teenage-bumse-hud
 • Fortyndet med vand som mundskyl mod blitser
 • Som desinficerende middel generelt

Kamille:

Kamillete er et af de få midler, som har overlevet industrialiseringen og endnu findes i mange husholdninger. Før i tiden havde man mange slags urtete, men da var der også langt til apoteket for landbefolkningen, som for størstedelen var selvforsynende på de fleste områder. Men kamillen er meget anvendelig:

 • Som te imod halsonder, forkølelse og som beroligende middel. Kamille er både betændelseshæmmende og beroligende.
 • Som øjenbadevand mod begyndende øjenbetændelse
 • Som skyllemiddel til lystblond hår (lysner en anelse)

Æsterisk olie: Citronella:

Citronella (helst sammen med eucalyptus) er det bedste naturlige myggemiddel, så vi har altid den æteriske olie stående. Så kan man dryppe et par dråber i stearinlyset, hvis der pludselig skulle vise sig myg. Eller man kan lave sæbe eller creme med citronella og eukalyptus og dermed undgå den syntetiske myggeolie

Chili:

Begyndende forkølelser slås ned med stærk mad med chili, som virker bakteriedræbende. Put også et enkelt fed hvidløg eller tre i gryden.

Naturmedicin - Hvidløg er naturmedicin

Tiosol:

Tiosol er mikroniseret titandioxyd – et helt ufarligt mineral i kokosolie. Det er det absolut bedste middel som solbeskyttelse, og vi har det ufortyndet, sådan at solskoldede næser og kinder kan undgås i vores familie, hvor mange har lys og sart hud. Du kan læse mere om Tiosol her: ufarlig solbeskyttelse

Links til vores artikler om naturkosmetik:

Liste med relevante links

Vigtige generelle forbehold: Vi påtager os intet ansvar i forbindelse med din eller andres fremstilling og brug af råd og opskrifter hér fra siderne. Alt er på eget ansvar, og hvis du er i tvivl om sikkerhed eller virkninger, opfordrer vi dig til at rådføre dig med de rette autoriteter på området inden du helt på eget ansvar eventuelt forsøger dig med opskrifter, anvendelse mm.
2 tanker om “NATURMEDICIN – Hjemmeapoteket”

 1. Hvor fint at dele din viden om naturlige præparaters gavnligt og helsebringende virkninger. Håber vi får lov at kunne gøre det i endnu højere grad, og uden den megen misinformation og heksejagt der foregår nu. Hvis det har interesse er her et link til et indlæg om hvor ofte vi bare bliver spist af med at urter er farlige, og hvem det tjener at misinformere sådan. Tak igen for din oversigt. Den er vigtig. http://wp.me/pOKE3-eu

 2. Kan man bruge tidselolie i stedet for mandelolie i ansigts creme? Jeg har en opskrift med mandelolie, men har en masse økologisk koldpresset tidselolie, som jeg gerne vil have brugt.
  På forhånd tak

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *