PUSLESPIL – Hele Historien om Puslespil og hvordan du gør

Der findes tusindvis af forskellige puslespil. Puslespilpuslespil med alt fra 100 brikker til hele 24.000 brikker. De forskellige motiver på puslespillene varierer lige fra en østrigsk by i et smukt bjerglandskab til computeranimerede motiver og til intet motiv. Men hvordan gør man egentlig, når man sidder der med sit nye 1000 brikkers puslespil? Og hvad så når man er færdig med at lægge det? Kan man mon blive afhængig af puslespilslægning? Og hvem var det dog, der fik den skøre ide at skære et billede i stykker?
Første puslespil var lavet af skøre John Spilsbury

Det første puslespil blev lavet af John Spilsbury i år 1760. Han lavede egentlig verdenskort. Verdenskortet tegnede han på et stykke træ og skar det i stykker. Han skar over landegrænserne, så hver brik var et land. Dette første puslespil blev brugt som hjælp til at lære britiske elever geografi. Det var først i slutningen af 1800-tallet, at puslespillene blev lavet af pap, og på det tidspunkt blev det mest brugt til børnepuslespil. Men i starten af 1900-tallet blev de af pap mere almindelige, selvom det dog stadig var træpuslespillene, der dominerede. Det vigtigste tidspunkt i puslespillets historie var i 1920’erne og 1930’erne, hvor de både blev henvendt til børn og voksne.

Puslespil på Internettet er først kommet til langt senere. Det smarte ved det er, ingen brikker bliver væk, og hvis man har en bærbar computer, kan man have det med overalt.

Motiver og former i puslespil

Man kan stort set selv bestemme motivet på puslespillet, da der er næsten ubegrænsede muligheder for, hvordan ens puslespil skal se ud. Mest kendte er dog puslespil med naturmotiver som bjerglandskaber og slotte. Det kan bare godt blive kedeligt i længden at kigge på de utallige puslespil med bjergsøer, storbyer, landsbyer og diverse andre friluftsbilleder. Derfor er der heldigvis også mange puslespil med motiver, som er lavet på computeren. Fx verdens største puslespil på 24.000 brikker, som har et fantastisk motiv med utrolig mange detaljer. Computeren giver designerne uanede muligheder for at lave billeder til spillene.

Men hvis de endeløse rækker af billeder ikke synes at fange dig, kan der også laves puslespil med dit helt eget personlige billede. Der er flere producenter, der med glæde laver puslespil, som du kan sætte dit personlige præg på. Hvis du ønsker dig et puslespil med din dejlige kat eller et puslespil af din kæreste, kan de fikse det.

Men, men, men, hvis det stadig ikke er nok, og puslespillene bare ikke er udfordrende nok, kan de også fås helt uden motiv. Ved sådan et puslespil bliver man nødt til at kigge på brikkernes former. Formerne på brikkerne kan også være meget forskellige. Mest almindelige er de brikker med to huller overfor hinanden og to tapper overfor hinanden. Nogle puslespil består faktisk udelukkende af sådanne brikker. Derudover er der børnepuslespil, der som regel består af en træplade med nogle huller i, hvor brikkerne skal passe. Brikkerne har tit former som dyr eller ganske almindelige cirkler, firkanter og trekanter i forskellige størrelser.

3D-puslespil er også interessante. Man kan bygge sin helt egen lille model af Eiffeltårnet i puslespilsbrikker.

Hvad gør jeg – hvordan “løser” jeg et stort puslespil?

Hvordan man starter på sit puslespil, kommer helt an på hvilken slags, det er. Hvis det er et landskabsbillede på fx 1000 brikker, vil det være oplagt at begynde med at finde alle kantbrikkerne. Det er altid rart at have en ramme om det, man laver. Derefter er det nærliggende at sortere brikkerne efter farve, så man har en masse forskellige små bunker. Dette begrænser den store mængde brikker, så det er mere overskueligt at få samlet sit puslespil.

Hvis man derimod har et puslespil uden motiv, bliver man nødt til at finde sin egen måde at sortere brikkerne på. Selvfølgelig skal de sorteres efter form og antal tapper eller huller, men da formerne er meget forskellige fra puslespil til puslespil, må man finde sit eget system.

Når puslespillet endelig er færdigt, kan man skille det ad og lægge det i kassen, så man kan nyde det en anden god gang. Man kan også lime det fast på en plade og hænge det op som vægpynt, hvis man lyster.

At lime puslespillet fast

Den nemmeste måde at lime det på er ved at have en plade liggende under puslespillet og ovenpå puslespillet. Så skal man tage fat om begge plader og vende dem om. Dette er nemmest, hvis man er to personer, så man holder fast i hver sin ende af pladerne. Derefter smører man lim på bagsiden af puslespillet og sørger for at komme helt ud i hjørnerne. Det er også vigtigt at bruge meget lim, da der skal være lim på næsten hver eneste brik. Når limen er påført lægger man pladen ovenpå og stiller noget tungt på pladen som fx nogle bøger.

Afvænning?

Nej, der er absolut ingen grund til at komme på afvænning, hvis man er blevet afhængig af puslespil. Det lyder utroligt, men puslespilslægning er faktisk en fantastisk god metode til at blive afstresset på. Man kan sidde alene uden at tænke på noget og udelukkende koncentrere sig om, hvor denne brik nu lige passer. I en stresset hverdag, som mange danskere har, er det et utrolig godt middel til at slappe af. Derudover er det et fabelagtigt alternativ til diverse computerspil og Tv-serier. Hvis man ikke har lyst til at sidde alene og lave det, kan det være rigtig hyggeligt at være flere om at lægge puslespillet. Der findes faktisk puslespilshold, som tager til stævner og konkurrer mod hinanden i puslespilslægning.

Links om puslespil

http://www.ritaolesen.dk/puslespil/puzzle_puslespil.htm

http://www.spilcompagniet.dk/shop/frontpage.html

http://www.sjovespil.dk/gratisspilonline/puslespil/puslespil/index.php

http://www.minimums.dk/group.asp?group=140&sub=140

http://da.wikipedia.org/wiki/Puslespil

http://en.wikipedia.org/wiki/Jigsaw_puzzle

http://www.jigsaw-puzzle.org/jigsaw-puzzle-history.html

7 tanker om “PUSLESPIL – Hele Historien om Puslespil og hvordan du gør”

 1. Hej. Jeg har altid godt kunne tænke mig at få et personligt puslespil. Et puslespil hvor jeg bestemmer hvad der er på. Jeg har virkelig været på nettet efter nogen der kunne sælge mig sådan et. Det var der men kun omkring 100 brikker. Mit spørgsmål er så: Er det muligt at få lavet et personligt puslespil på omkring 7000 brikker? Og hvis ja, hvorhenne?

  Hilsen Nick. På forhånd tak

 2. Hej…Jeg leder ligeledes efter et sted hvor man kan få lavet en personligt puslespil. Jeg kan dog stille mig tilfreds med et på omkring de 1000-2000 brikker! hvor kan få lavet sådan noget henne?
  Håber at i kan hjælpe.
  På forhånd tak.
  Hilsen Lena

 3. Hejsa

  Jeg leder også efter et personligt puslespil til brug på den efterskole hvor jeg arbejder.

  Nogen der ved noget om hvor man kan finde sådan et?

  Peter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *