SÆBESYDERI – Opskrift på Sæbesydning!

Sæbesydning opskrift: Hjemmelavet sæbe med sæbesyderi

Betegnelsen “hjemmelavet sæbe” dækker over to ting: Der kan enten være tale om sæbe, lavet fra grunden eller – mere almindeligt – fabikation af færdigfremstillet glycerinsæbe, som smeltes og tilsættes diverse farve og indholdsstoffer. Denne side handler om rigtig sæbesyderi, du kan læse om glycerinsæbe her: Glycerinsæbe

Sæbe er grundlæggende olie, hvis molekyler ændres ved hjælp af base og stærk varme fra oliemolekyler, som er vandafvisende til sæbemolekyler, som både tiltrækker vand og fedtstof. Når man laver sæbe, skal man derfor som udgangspunkt bruge fedtstoffer og base til sæbesyderi / sæbesydning.


SæbesyderiI tidligere tider brugtes aske, som er basisk (høj PH), og det fedtstof, som var billigst. Typisk selvdøde dyr, som man ikke ville spise. I andre egne af verden brugte man urin, som tilpas lagret, også udgør en god base. Men nu bruger man kausisk soda, som er en stærk base, der kan købes bl.a. i farvehandlere.


Med hensyn til fedtstofferne, så giver forskellige fedtstoffer sæben forskellige egenskaber. For eksempel giver kokosfedt dejligt skum med store bobler mens svinefedt giver lavt, tæt skum. De bedste sæber får man ved at blande forskellige typer fedtstof, hvor kokosfedt (palmin, f.eks.) er et godt udgangspunkt i alle tilfælde.


SæbesydningForholdet mellem kausisk soda og fedtstof må beregnes og udmåles meget nøje, for hvis der er for meget kausisk soda bliver sæben for basisk og kan skade huden. Hvis der er for lidt, vil fedtstoffet ikke blive omdannet, og så står man med en meget fedtet sæbe, som måske fedter mere end den renser.


Derfor er du nødt til at følge en opskrift eller beregne den kausiske soda i en ludkalkulator. Lud er en blanding af kausisk soda og vand. Der findes vist ikke nogen på dansk, men der er en på engelsk (hvor kausisk soda er Sodium Hydroxide – NaOH), du kan se ludberegneren hér.

Opskrift på en nem sæbesydning:

 • 500 gram palmin (kokosolie)
 • 300 gram solsikkeolie
 • 300 gram vand
 • 125 gram kausisk soda

Vandet hældes i en stor plastic skål og den kausiske soda tilsættes. Gør det nede i vasken og brug beskyttelsesbriller, det er meget basisk og bliver ret varmt. Rør rundt til den kausiske soda er opløst. Lad blandingen stå mens du gør olien klar, ca. 10-15 minutter, så den er kølet lidt af.


Smelt palminen i en stor gryde sammen med solsikkeolien. Gryden må ikke være af aluminium, da den umodne sæbe ætser huller i gryden. Når det er smeltet slukkes for varmen og luden tilsættes (altså den opløste, kausiske soda) forsigtigt. MEGET FORSIGTIGT under omrøring. Eventuelt med håndmixer på laveste hastighed. Det er stadig meget basisk. Brug beskyttelsesbriller.


Fortsæt med at røre. Det tager en halv times tid eller måske mere, før der dannes sæbe, men du kan tydeligt se, når det sker: Der kommer små bobler, og blandingen begynder at dufte “rent”. På dette tidspunkt er blandingen stadig meget basisk, men efterhånden som du rører falder PH-værdien.


Til sidst kan du ikke røre længere. Du kan så vælge at tilsætte lidt mere vand og varme lidt op, hvis du vil røre videre og have sæben færdig med det samme. Eller du kan vælge at hælde sæben op, så vil den stå og modnes mens PH-værdien falder, det tager 2-3 uger.


I slutningen af processen, dvs. når sæben begynder at minde om sæbe, kan du tilsætte forskellige farvestoffer eller virkemidler, evt. lidt ekstra fint fedtstof – lanolin, sheasmør eller olivenolie. Og æteriske olier, som giver sæben en dejlig duft, f.eks. lavendelolie. Der skal bruges ca. 10 ml. til den ovennævnte portion, hvis duften skal holde længe.


Når sæben er klar, hældes den i plasticforme og skæres ud ca. et døgn efter fremstillingen. Hvis den stadig er basisk, så brug plastichandsker.


ADVARSEL 1: Børn må ikke lave sæbe alene. Det er alt for farligt! Du kan let få alvorlige skader af den stærke basiske blanding.


ADVARSEL 2: Hvis du får lud eller sæbemasse på huden, skal det vaskes af med det samme for at undgå hudskader.


ADVARSEL 3: Når olie og lud blandes, må der ikke være varme på kogepladen, for hvis det koger over, vil du have et ret giftigt svineri at tørre op.


Hjemmesydede sæber er fantastisk rene og lækre. Man kan lave den bedste babysæbe ved at bruge ovennævnte opskrift og tilsætte ca. 50 g. lanolin sidst i processen. Sæberne krymper lidt, mens de tørrer men kan derefter holde sig i meget, meget lang tid.


Du kan finde inspiration til tilsætningsstoffer på siden om glycerinsæber


Rigtig god arbejdslyst.

Links til vores artikler om naturkosmetik:

Liste med relevante links

Vigtige generelle forbehold: Vi påtager os intet ansvar i forbindelse med din eller andres fremstilling og brug af råd og opskrifter hér fra siderne. Alt er på eget ansvar, og hvis du er i tvivl om sikkerhed eller virkninger, opfordrer vi dig til at rådføre dig med de rette autoriteter på området inden du helt på eget ansvar eventuelt forsøger dig med opskrifter, anvendelse mm.
21 tanker om “SÆBESYDERI – Opskrift på Sæbesydning!”

 1. Jeg har læst artiklen omkring sæbesydning og har købt de ting der står i opskriften og gået i gang
  Dog har jeg erstattet solsikkeolie med olivenolie og vand er erstattet med kaffe da jeg skulle lave en kaffesæbe.

  Det jeg gør: opløser kaustisk soda i væske (kaffen) og lader det stå mens palmin og olie smeltes.
  Så hælder jeg fedtet op i skålen til kaffe og kaustisk soda og begynder at røre. Det har jeg så gjort i RIGTIG lang tid. Ikke kun i 30 min, nok nærmere 1½-2 timer.

  Det bliver tykkere og da jeg stoppede lignede det mest af alt bare en tyk masse. Budding eller blødt smør.Det begynder aldrig at skumme.

  Nu har jeg så hældt det hele i en form hvor det så får lov til at stå og modne.

  Jeg har søgt nettet vidt og bredt og fundet en opskrift på engelsk hvor der skrives at massen blot skal være så fast at der kan lave spor i som en budding, og det må man sige der kan. Der står intet omkring at det skal skumme.
  Efter at have læst på about.com så ser det vist nogenlunde rigtig ud det jeg har gjort, men jeg er da usikker på det.

  Da jeg rengjorde skåle mv så bed jeg mærke i at der hurtigt flød fedt perler oven på vandet, og dette undrede mig. Der er naturligvis meget fedt i, men jeg havde egentlig troet at det ville være omdannet på nuværende tidspunkt, eller hvad ?

 2. Det lyder, som om din sæbe aldrig har fået godt nok gang i den kemiske proces. Det har jeg også prøvet.

  Løsningen er opvarmning: Put det hele i ovnen ved 85 grader til det er godt gennemvarmt, rør igen og se, om ikke det skulle hjælpe.

  Køb PH-strimler på apoteket, så du kan måle, at PHen falder fra de ca. 11, den er nu til de ca. 8, den gerne skulle ende med at være. Når du er under 9,5, kan du lade sæben færdigmodne alene.

 3. Hej.

  jeg prøvede denne opskrift dd. og det var mit første forsøg.

  Jeg rørte og rørte i en uendelighed og der skete ikke spor, så satte jeg gryden over igen og varmede det lidt op, slukkede og rørte videre, videre – til sidst lignede det kartoffelmos og var ret stift.

  Jeg kom det i forme med en ske, det kunne ikke hældes i, nu er jeg spændt på når det er færdigt 😉

 4. Kan det være fordi kaffen er en syre, dvs. at når du blander den med kautisk soda bliver pH lavere end de 11?

 5. Kartoffelmos: Ja, så er sæben nærmest færdig. Det er praktisk at måle PH-værdien undervejs, for når den først begynder at falde, går det hurtigt.

  Hvis jeg skulle lave kaffesæbe, ville jeg ikke erstatte vandet med kaffe men tilsætte noget meget stærk kaffe sidst i processen for så vidt muligt at undgå, at kaffens duft forsvinder.

 6. Jeg vil gerne til at prøve at lave sæbe, men jeg er ikke så interesseret i de klare (gennemsigtige) sæber, vil helst have “creme” sæber. Hvordan skal det gøres?

 7. Hej jeg har hørt man godt kan erstatte lavendelolien med frisk lavendel er det rigtigt:)

 8. Jeg erstattede noget at solsikkeolien med olivenolie. Rørte og rørte uden at der rigtigt skete noget. Så googlede jeg på problemet og fandt ud af at man blot kan blende massen – så skal jeg love for at der kom gang i processen!

  Pas dog på når der blendes, jeg lagde et klæde over skålen, så der ikke kom strint på huden.

  Olivenolie skulle vist iøvrigt være særlig svær at få “igang” og skal også hærde i længere tid.

 9. Hej vil høre om der er en der kan fortælle mig, det der omtales som glycerinsæbemasse også er det man selv fremstiller , kun ved hjælp af olier uden brug af animalske ting.

  Urtegården har svaret glycerinsæbemasse kan jeg købe, men jeg vil selv fremstille det.

 10. Hejsa.

  Jeg har lige sat en portion sæbe ( tilsat lavendel olie )til *hærdning*. Massen synes jeg havde fin tykkelse, men jeg oplever den som lettere grynet.

  Kan jeg nå at redde det på nogen måde eller er det for sent?

  Tak for de gode tips. Har aldrig lavet sæbe før, så mine svigerdøtre venter nu spændt 🙂

  Hilsen Tove

 11. Hej. Brugte følgende opskrift:
  1½ dl kogende vand + 25 g lavendelblomst
  3 spsk kausisk soda
  3 dl mandelolie
  100 g kokusolie
  1 spsk glycerin

  Fik bare en tynd grød ud af det. Skilte til næste morgen. Varmede det op igen til ca 9´85 gr. og blendede så. Fik også en fed masse men det skilte igen.

  Nogen ideer? Tak.

 12. Til de der har problemer vil jeg bare tilføje at man ikke uden videre kan skifte én olie ud med en anden, da forskellige olier har forskellig fedtsyresammensætning og derfor vil forsæbe ved forskellige syre-base-forhold.

  Derfor kan det ikke anbefales at skifte olivenolie ud med f.eks. solsikkeolie uden også at justere basemængden. Samtidig er det værd at huske at forskellige kvaliteter af olivenolie har forskellige fedtsyresammensætninger. Ekstra jomfru olivenolie forsæber f.eks. ikke særlig godt, det er bedre at bruge den billigere alm. olivenolie til sæbe.

  MVH

 13. Hej, har fulgt opskriften og stå nu med en masse som er som meget tyk kartoffelmos, men det har ikke på noget tidspunkt boblet eller skummet. Kan man konkluderer heraf at sæben ikke er færdig eller er jeg nødt til at måle ph værdien?
  Mvh Julie

 14. Hej
  Jeg undrer mig over hvor jeg kan finde natriumhydroxid.
  Jeg bor på Island, og ka spoget meget dårligt.
  Kan jeg bruge Borup Flydende Afløbsrens?

  Hilsner fra Annika, Island

 15. Til Annika, Kig på hvad Borups afløbsrens indeholder – ellers, jeg har brugt Borups Kaustisk Soda.
  Og til Lotte, der erstattede vand med kaffe. Nu er du sikkert forlængst ekspert. Men vent med duft og tilsætning indtil forsæbningen er sket. Den første gang jeg lavede sæbe, ville jeg tilsætte kokosmel, for at få duften af kokos med. Det eneste jeg opnåede var nogle brune ætsede gryn i sæben uden duft. – Hvis nogen er interesseret – ren kernesæbe laves ved at fortsætte kogningen til forsæbningen har fundet sted, tilsæt noget salt, rør godt igennem og lad stå natten over uden varme. Urenheder bundfældes dermed og den rene sæbe flyder ovenpå. Underluden hældes væk. Det kan evt. gentages ved genopkogning i saltvand. Derved fåes en meget ren koncentreret sæbe. Sådan fremstilles medicinsk/kirurgisk sæbe. – Metode fundet i Meyers Vareleksikon

 16. hej
  i forbindelse med teknologi som er et fag man har på HTX er jeg igang med at fremstille naturlig tandpasta, som et lille led i denne proces skal min gruppe og jeg fremstille glycerol som jo er et rastprodukt af sæbefremstilling.

  ved ikke om i kan svare på det men hvilken kemisk proces sker der med natriumhydroxiden?

  altså til sidst har vi jo “smidt sæben væk” og gemmer blandingen af natriumhydroxid, glycerol sat saltvand.

  vores spørgsmål er altså hvad er der sket med den stærke base NaOH?

  M.v.h en gruppe som skal op og forsvare deres 12 tal i teknologi og helt 100 bliver spurt om dette 🙂

 17. Hej.
  Har prøvet for første gang, at lave sæbe selv. Brugte den opskrift, som står her på siden, da den skulle være nem. Den blev pisket og tyk som mos. Rørte lavendel olie i og kom det i små forme. Det blev stift efter 2 min i formen. De ting jeg brugte, skål, røreske m m var fedtet. Er alt det her korrekt ?
  Er sæben blevet for fed ? Nu skal den så stå i 2-3 uger.
  Mvh Bente.

 18. Kan men umiddelbart erstatte palmin og solsikkeolie med fedt? jeg har et lille selvforsynings-fårehold. Når får slagtes smider vi fedtflommerne ud, jeg tænker at fedtflommen må kunne udnyttes, og vil prøve at smelte dem om lave sæbe. Nogen der har erfaringer?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *