TOILETPAPIR – En Guide til Toiletpapir

Mangel på toiletpapir opstod i USA i 1973, efter at komikeren Johnny Carson havde lavet en joke, der fik folk til at købe et sig lager af toiletpapir.

toiletpapir Alle mennesker har brug for toiletpapir. Det er en nødvendighed for at have hygiejnen i orden. Toiletpapir findes i dag i uendeligt mange varianter. Forskellige producenter reklamerer med, at netop deres toiletpapir er det blødeste på markedet. Derudover er der også toiletpapir med mønstre og forskellige farver, så man bliver glad, hver gang man skal på det lille hus. Desuden blev toiletpapiret omfundet før toilettet, som vi kender det i dag.
Mærker af toiletpapir

Der er utroligt mange forskellige mærker af toiletpapir. Et af de mest kendte toiletpapirmærker er Lambi. Lambi producerer, udover toiletpapir, lommetørklæder. Noget, som Lambi går op i, er miljøet. Producenten af Lambi sørger for at skade miljøet mindst muligt ved fremstillingen og transporten af Lambi toiletpapir og lommetørklæder. Produkterne fra Lambi er godkendt af det nordiske miljømærke Svanen. Det vil sige, at kvaliteten er god, at der er taget hensyn til sundheden, og at produkterne opfylder de strenge miljøkrav. Desuden proklamerer Lambi med, at deres toiletpapir kan kendes på den hvide farve og blødheden.

Et andet kendt toiletpapir mærke er Lotus, som ligesom Lambi er godkendt af Svanen. Lotus producerer både toiletpapir, køkkenruller og lommetørklæder.

Design

Toiletpapir fås med meget forskelligt design. Som regel er der bare et logo fra producenten på toiletpapiret, som Lambi, der har et tryk af et lam. Men der fås også toiletpapir med andre billeder. Under Anden Verdenskrig blev der solgt toiletpapir med billeder af Adolf Hitler på. Og efter Anden Verdenskrig har man på auktioner kunnet købe toiletpapir med sloganet ”Wipe out Hitler” (”Fjern Hitler”, ”wipe” betyder ”tørre af”).

Derudover kan der købes toiletpapir med Sudoku, toiletpapir med jokes og toiletpapir med centimetermål på.

Og hvis du nu er i gang med at arrangere det perfekte bryllup, er toiletpapiret da også vigtigt. Og der vil toiletpapiret med tegninger og en brud og en gom være ideelt. Rent faktisk kan man også købe sexet toiletpapir med forskellige frække tegninger på.

Hvis stilen på badeværelset er sort, vil det være elegant med sort toiletpapir, eller hvis der skal peppes op med farver, fås toiletpapiret i flere forskellige til efteråret.

Ideerne er mange, og man kan blive ved med at finde forskellige motiver. Men hvis man bare har brug for helt almindeligt hvidt toiletpapir, fås det stadig, på trods af de mange sjove mønstre.

Historien om toiletpapir

Toiletpapiret blev opfundet i Kina 589 efter Kristi fødsel. Nogle kinesere brugte det, men blev i 851 efter Kristi fødsel kritiseret af en arabisk muslim. Han mente, at kineserne ikke tænkte nok på deres hygiejne, da de ikke vaskede sig med vand efter toiletbesøg, men bare brugte papir. På trods af araberens spæde forsøg på at vænne kineserne af med uvanen, fortsatte toiletpapiret med at udvikle sig. I år 1391 blev der produceret toiletpapir til de kongelige i Kina. Stykkerne var på det tidspunkt ca. 60cm * 90cm, hvor de i dag er ca. 10,5cm * 12,5cm.

I 1596 blev toilettet, der kunne skylde ud, opfundet. Så man havde faktisk toiletpapir længe før toilettet, som vi kender det i dag, blev opfundet.

I 1710’erne blev bidetet opfundet. Dette er et lille, lavt kar, som er beregnet til at sætte sig på og vaske den nederste del af underkroppen efter et toiletbesøg. Det blev populært, men toiletpapiret blev stadig brugt af flertallet.

1857 var det første år, hvor fabrikslavet toiletpapir blev solgt. Det var en mand ved navn Joseph Gayetty, der solgte det i USA. Hans navn var trykt på hvert eneste stykke toiletpapir. Det fandt firmaet The Albany Perforated Wrapping Paper Company i 1877 dog ud af, ikke var en så god ide, da kemikalierne fra trykket på toiletpapiret kunne være grunden til hæmorider. Så firmaet producerede nyt toiletpapir uden tryk.

Først i 1888 fik toiletpapir navnet ”toiletpapir” i ”New York times”.

I 1942 blev toiletpapiret blødere. Da kunne det lade sig gøre både at købe ”hårdt” og ”blødt” toiletpapir. Det bløde toiletpapir var dyrere, mens det hårde bar beskeder som ”Now wash your hands please” (”Vær venlig nu at vaske dine hænder”) og ”Government property” (”Regeringens ejendel”). Forskellen på prisen forsvandt dog, og det bløde blev det mest populære, men hårdt toiletpapir kan stadig fås, men er dog sjældent.

http://en.wikipedia.org/wiki/Toilet_paper

6 tanker om “TOILETPAPIR – En Guide til Toiletpapir”

 1. hej.
  jeg kunne godt tænke mig at få noget og vide om selve toilettet. hvem opfandt det? Altså både det som vi kender i dag, men også det som de gamle romere og grækere lavede, det vil altså sige alle mulig toiletter som man kender til. Også hvor det blev opfundet og hvornår. Hvorfor det blev opfundet? Altså hvad fik opfinderen til at opfinde det osv. det vil gøre mig meget glad hvis jeg får svar hurtigst muligt.

  På forhånd tak Cecilia

 2. Hej Toiletekspert.
  Jeg ku godt tænke mig at møde dig! og diskutere lidt om toiletter og det at bummelumme. Vi kan mødes over et toiletbesøg og en varm kop mokka. Jeg giver en chokoladekringle….

 3. Hej med Jer!

  Hvis I er meget interesseret i at vide nogte mere om toiletter og toiletpapir og samtidig er i besiddelse af en god portion humoristisk sans kan jeg kun anbefale jer at skaffe et eksemplar af LLF – bladet der udgives af foreningen for LokumsLæsningens Fremme.
  Det er topunderholdning at have liggende på lokummet.
  Hvis I er interesseret i et gratis prøvenummer kan I kontakte foreningen på lokumsforening@gmail.com.
  Det gjorde jeg for nogle år siden og jeg har aldrig fortrudt og så frem til hveranden måned hvor der kommer et nyt lokumsblad 🙂

 4. Hej (:
  Jeg kunne godt tænke mig at vide hvem der producere toiletrullehylstret som er inde i toiletrullen?

  Håber du/i kan hjælpe?

  Hilsen Merete

 5. Hej

  Er der nogle som kan hjælpe mig at finde brugte maskliner til toiletpappier og køkkenruller produktion.

  På forhånd tak

  Mvh

  Eva

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *