Hvad er en intervention egentlig?

21 May 2019 Anders Lundtang Hansen

editorial

Intervention er et noget engelsklingende ord, og det er måske også fra især engelske og amerikanske film, at du har set sådan en intervention udspille sig med enten positive eller negative resultater til følge – hvilket man også ser i dokumentarfilm.

Den slags interventioner har vi ikke tradition for på samme måde i Danmark, og de er ikke lige så frembrusende, som du måske har set det i fiktive film, men pointen er nogenlunde det samme.

Så hvad går en intervention ud på?

Man kan sige, at i ordet ligger der sig en iboende betydning af, at man møver sig ind siger noget, som måske ikke lige er på sin plads, men som er noget, som alle andre måske tænker. Man intervenerer så at sige.

Kort fortalt går det ud på, hvis man skulle tage et eksempel på en misbruger af alkohol, som ikke vil stoppe eller ikke selv kan se, hvor galt det står til, at man samler de nærmeste personer, der også mener, at den er gal med vedkommende, og så “braser” man ind og fortæller og viser, at vedkommende er ude på et sidespor.

Man bruger stort set alle finter og følelser i den forbindelse, hvor man både er formanende over at nævne, hvad konsekvenserne er, at måske en eks-kæreste fortæller, at vedkommende skred på grund af ens misbrug, mens børnene græder over, at de altså bedre kan lide forældrene ædru.

Dette kan være med til, når den ramte kan se og høre direkte, hvad omgivelserne tænker om en, at de dropper paraderne og indser, at det er på tide at komme i behandling form misbruget, som i dette tilfælde kan være alkohol.

Det kræver for det første sit at samle de relevante mennesker, men man skal også eksekvere det korrekt, så personen ikke føler sig overrumplet og taget i et bagholdsangreb, så vedkommende bare lægger større afstand til de nærmeste, end der i forvejen er gjort.

More articles