Kan det betale sig for dig at skifte varmekilde?

21 November 2022 Niels Geckler

editorial

Den grønne omstilling kalder på nye varmekilder, og mange husejere kan med fordel skifte oliefyret ud med en panasonic varmepumpe

For mange mennesker vil der være penge at spare ved at udskifte et oliefyr med en varmepumpe. Varmepumper bruger ganske vist strøm, men generelt set vil regningen til opvarmning af boligen bliver lavere for de fleste, der har et oliefyr af ældre dato. Samtidig kan man gøre noget godt ved miljøet, særligt hvis det for sen stor dels vedkommende er el fra vedvarende energikilder som vind, der trækker varmepumpen.

Panasonic varmepumpe

Flere forskellige typer af varmepumper

Der findes forskellige typer af varmepumper, og de har være deres styrker og svagheder. den billigste og den som er simplest at få installeret er luft til luft varmepumpen. Med en luft til luft varmepumper skal man ikke foretage de store ændringer af installationer. Det er blot et spørgsmål om at få hængt varmeblæseren op inden døre på et velagenet sted og placere den udvendige del af anlægget hensigtsmæssigt.

Luft til luft pumpen har sine begrænsninger, når man skal have opvarmet større huse, så det vil ofte være en type varmepumpe, der bruges i et fritidshus. I en større bolig vil en luft til vand varmepumpe tit være mere velegnet. Det kræver dog, at der er radiatorer med væske i, som måske tidligere har været sluttet til oliefyret. Er der ikke sådan et anlæg i forvejen, så skal det etableres og så er det en større opgave. 

Jordvarme er også en form for varmepumpe, der trække varmen ud af jorden. Den kræver et indendørs anlæg ligesom luft til vand pumpen, men der ud over skal der foretages et større gravearbejde uden for. Der skal nemlig lægges slanger ned i jorden på et større areal for man kan få trukket varmen ud af jorden til opvarmningen af huset.

More articles