Stress symptomer – mulige indikatorer for en angst lidelse

04 september 2019 Astrid Pedersen
Stress symptomer - mulige indikatorer for en angst lidelse

Stress, angst og depression er tre trofaste følgesvende. Det kan godt være vanskeligt at skelne den ene fra den anden og den tredje, idet de ofte optræder sammen. Det er dog vigtigt at få slået fast, hvorvidt dine stress symptomer i virkeligheden stammer fra en underliggende angst lidelse, eller om de skyldes kronisk stress.

Stress eller angst – hvad er forskellen?

Stress er i sig selv en alvorlig tilstand, som bør håndteres korrekt – og helst inden tilstanden udvikler sig til at blive kronisk, og dermed skadelig for helbredet. Men der er stor forskel på de metoder, som anvendes i behandling af stress og angst. Hvor stress betragtes som en midlertidig tilstand, som kan kureres ved ro og hvile samt fjernelse fra det stress fremkaldende miljø (for eksempel en usund arbejdsplads), vil angst – som er en iboende psykisk lidelse – kræve terapeutisk behandling.

Angst er nemlig ikke nødvendigvis betinget af en bestemt situation eller andre udefra kommende faktorer. Mennesker, som lider af eksempelvis generaliseret angst eller panikangst, vil ikke kunne mærke nogen forbedring i deres tilstand, hvis deres angst lidelse behandles på samme måde som man ville behandle stress.

Panikangst og generaliseret angst

Blandt de mere udbredte former for angst finder vi panikangst og generealiseret angst. Begge angst lidelser er særdeles hæmmende for den daglige udfoldelse, idet de lægger begrænsninger på patientens handlinger i form af henholdsvis ukontrollerbare anfald og vedblivende bekymring.

Når man lider af panikangst, vil man opleve angst anfaldet angribe som et lyn fra en klar himmel – ofte uden nogen særlig anledning eller trigger. Dette kan afføde den berømte ”angst for angsten”, hvilket er temmelig invaliderende i dagligdagen. Og generaliseret angst er en temmelig ubehagelig tilstand, hvor angsten er allesteds nærværende til alle tidspunkter i form af bekymringer og tvangsprægede tanker. Du kan læse mere om stress symptomer og angst på angstekspert.dk

Flere Nyheder