PuIne.dk - Gode guides og artikler.

RSS-feed

DYNER – En guide til valg af Dyner

Dyner er lidt af en videnskab. Hvis vi vil sove behageligt, er det afgørende, at vi vælger at sove i dyner, som svarer til vores særlige præferencer og krav.

Det handler ikke blot om længden eller bredden på dyner, men bestemt også om hvilken dun, der er inden i forskellige dyner, samt typen af dynevår. Man skal tage stilling til, om dyner skal anvendes hele året, eller kun om efterår og vinteren, om man sveder meget om natten eller er kuldskær af type, om man foretrækker at sove med vinduerne åbne, om soveværelset er varmet op med elvarme osv. Læs denne artikel og bliv klogere på valget af dyner.

Tendensen er, at man har har helårsdyner til vinter, efterår og tidligt forår, og så skifter til sommerdyner, når dagtemperaturene er over 15 grader.

Hvad målene på dyner angår er det typiske valg mellem enkeltdyner i normal størrelse, eller ekstra lang, og dobbeltdyner. En normal længde dyne er 200 cm. En længere ekstra lang dyne er 220 cm. Dobbeltdyner er enten 200 x 200 cm eller den bredere eller længere type: 200 x 220 cm.

Det anbefales af de fleste, at dyner helst skal være 30 cm længere end ejerens højde. Så skillelinien ligger for personer mellem 170 og 180 cm hvad angår om de skal vælge normal længde dyner eller den ekstra lange model. Hvis dynerne er for korte risikerer man at fryse om fødderne eller skuldrene. Det er vigtig at vi vælger rigtig fordi gode dyner holder i lang til.

Inden vi overvejer at købe en dobbeltdyne, er det vigtigt at vi overvejer om begge personer har samme behov, når det gælder dyner. Hvis den ene har det varmt om natten og den anden ofte fryser, er en dobbeltdyne simpelthen ikke en god idé.

Seng & Bad er specialister i dyner

Seng & Bad har hjulpet med viden om dyner til denne artikel.dyner fra sengbad.dk Seng & Bad er en webshop som specialiserer sig i dyner i de bedste kvaliteter og til lave priser. Find også en lækker dobbeltdyne og babydyne. Besøg SengBad.dk

Dun i dyner – Hvilke dun skal vi vælge?

Vi har besluttet os for dynernes mål, er det tid til at kigge dun typer til dyner: Ofte står valget mellem tre typer af dun: andedun, gåsedun og moskusdun. Faktisk fåes også en fjerede dun type: edderdun til dyner. Edderdunsdyner er den aller fineste, men også den dyreste.

 • Moskusdun ligger tæt på edderdun, meget stor isoleringsevne, dvs meget varm dynedun, og den er en dejlig blød og fin dun, der samtidig også er virkelig let.
 • Gåsedun kan godt have en ligeså god isoleringsevne som moskusdun, hvis de kommer fra feks Sibirien (sibirske gåsedun) eller andre meget kolde steder. Gåsedun er og har længe været en meget anvendt dun til dyner, men kvaliteten varierer en del, så spørg hvor du køber dyner for at få gode råd.
 • Andedun ser vi ikke så ofte længere til dyner. Det kan skyldes at ænderne ofte slagtes så tidligt at de ikke når at få en tilstrækkelig fin fjerdragt inden de når så langt. Resultatet er at disse tidlige andedun ikke er så isolerende i dyner som dun fra gæs.
 • Fjer anvendes ikke ofte i dyner mere. Problemet er at fjer ikke isolerer godt, så vi skal ikke købe dyner med mere end ti procent fjer (for fyldets skyld) og resten bløde og varmende dun.
 • Dyner kan også fås som syntetiske dyner. Det kan ikke anbefales at vælge disse dyner. Bla.a med hensyn til astma og allergi, er det ikke anbefalelsesværdigt. Køb dyner af høj kvalitet, så du kan nyde søvnen.

 

Hvor varme er dyner?

Heldigvis er der et fast mål for hvor varm en dyne er, eller hvor stor isoleringsevne den her. Når vi leder efter dyner (uanset om det er billige dyner til gæstesengen eller dyre kvalitetsdyner til hverdagsbrug), bør vi få oplyst tallet for dynernes bæreevne.

Bæreevne er kort fortalt dunenes evne til isolering – altså hvor meget dynen kan holde på varmen og holde os varme om vinteren. Høj bæreevne betyder store fine dun og stor isolering / varme. En tommelfingerregel er, at du skal gå efter dyner med en bæreevne på 10 eller mere for at finde dem som er af god kvalitet og som kan holde dig varm.

Vaskbare dyner og garanti

Astma og allergi forbundet i Danmark anbefaler at man køber dundyner som kan vaskes ved 60 grader. En vask ved 60 grader er nødvendig for at fjerne husstøvmider fra det vaskede. Rigtigt mange kvalitetsdyner er vaskbare ved 60 grader, men husk alligevel at checke denne sag på deklarationen.

I de bedre butikker, som sælger dyner, medfølger en garanti på hele 15 år. Det er værd at tage med i købet!

Interessante links:

 • Forbrug.dk om dyner: Link
 • Astma og allergi forbundet om sengemiljø: Link
 • Astma og allergi forbundet om dynevask: Link

Vores artikler om sengemiljø:

 1. 57 Kommentar(er)

 2. Af Pernille Sofie den 18. jun, 2008 | Svar

  Hej til Jer hos Puine,

  Jeg synes generelt at Jeres artikler er rigtig gode og har et meget bredt informativt indhold. Når det så er sagt, synes jeg der mangler en meget vigtig form for dyne i denne artikel. I beskriver kun dundyner, som vi alle sammen kender, men flere og flere af os er begyndt at sove med SILKEDYNER i stedet for de traditionelle dundyner.

  Normalt ville jeg ikke kommenterer en artikel bare fordi noget specifikt ikke er nævnt, men jeg synes nu alligevel det skal nævnes, da silkedyner er langt mere allergivenlige end dundyner nogensinde bliver. Silkedyner er de mest temperaturregulerende dyner man overhovedet kan anvende også mere en de kendte TempraKON dyner. De skaber et tørt sovemiljø hvor husstøvmider ikke kan leve.

  For kvinder i overgangsalderen er silkedyner noget af det bedste man kan få. Det nedbringer svedeturene gevaldigt, og man kan sove hele natten uden at vågne badet i sved.

  Det var bare det jeg ville sige.

  Jeg sover selv med en fantastik dyne fra Nordic Comfort. Skulle I være interesserede i at udvide artiklen kan i se dynerne her http://www.nordiccomfort.dk

  Pernille

 3. Af admin den 18. jun, 2008 | Svar

  Hej Pernille

  Tusind tak for kommentaren. Du har helt ret, og jeg vil lade din fine kommentar om dyner af silke tale for sig selv :-)

 4. Af Michael den 26. okt, 2008 | Svar

  Personligt får jeg ikke meget ud af artikelen. Jeg står stadigvæk tilbage uden viden om hvilken dyne jeg skal vælge.
  Skal have en helårs-dyne og sveder meget både sommer og vinter sover i 18° hvad skal jeg vælge.

 5. Af admin den 27. okt, 2008 | Svar

  Hej Michael
  Ked af at høre at du ikke fandt svaret, men glad for at du giver os mulighed for at hjælpe dig alligevel via en kommentar!

  Du vil sikkert være bedst tjent med en temprakon dyne, der er en god dundyne med aktiv temperatur regulering, dvs du har den samme temperatur under dynen hele tiden. Bliver du for varm på kroppen, absorberes varmen, og er du for kold, skyder den overskudsvarmen tilbage til dig.

  Den er genial til varme mennesker –
  ellers er der silke dyner, der er naturligt regulerende – men mange mænd synes måske de er for lette, men de er altså også gode dyner til varme mennesker.

 6. Af Poul den 3. nov, 2008 | Svar

  Jeg havde faktisk samme problem som Michael – svedte utrolig meget både sommer og vinter. Min kome har det lige omvendt – hun fryser og har svært ved at få varmen.

  Sidste år købte vi så temprakon – for os begge har den ingen virkning, i hvert fald ikke nok til at vi kan mærke det. Temprakon er sikkert en god dundyne men vil man have temepraturegulering tror jeg ikke på den.

  Efter at have surfet lidt på nettet og bl.a. læst Pernilles indlæg om silkedyner købte vi faktisk en. Hold op hvor er den god. Her sveder jeg slet ikke på samme måde som før. Det er så rart at vågne op uden at være fugtig og våd. Efter et par dage fik vi også købt en dyne til min kone (vi skulle jo lige teste for tænk nu man ikke kunne lide den). Min frossenpind af en kone er nu varm og behagelig. Hun siger, at dynen varmer utrolig hurtig op til en behagelig temperatur så vi har begge fået løst vores problem med en silkedyne.

  Mht. til at du skriver de er lette så ja den er ikke tyk men når den kommer i betræk føles den altså ikke let, det er behageligt og vi er solgt!

 7. Af Anna den 7. nov, 2008 | Svar

  Efter at have læst Pouls og pernilles indlæg er jeg blevet meget interesseret i at købe en silkedyne. Jeg fryser meget og har svært ved at få varmet min dyne op. jeg har været inde på seng og bads hjemmeside men kan ikke helt blibe klog på hvordan sådan en silkedyne fungerer.
  Køber man den med betræk (på hjemmesiden står der noget om nogle knapper)?
  Det er virkeligt svært at finde rundt i den jungle af muligheder så det er rart at man kan få lidt hjælp på sider som denne!

 8. Af Pernille den 7. nov, 2008 | Svar

  Hej Anna,

  Silkedyner har den naturlige temperatur regulering, så mange mennesker efterlyser – den virker sval og let, når du har den i hånden, men varmer temperaturen under dynen lynhurtigt op, så du har en sund og behagelig sovetemperatur. Omvendt bliver du for varm og fugtig på kroppen absorberes varmen hurtigt i silken, så du ikke ligger og sveder.
  Denne naturlige regulering er jo egentlig silkedynernes fornemste effekt,
  for ellers fungerer den jo som en hel almindelig dundyne, og du putter også betræk på denne og på silkepuderne, som du normalt vil gøre.

  Seng & Bad’s silkedyner har silkevår,
  hvilket gør at de er meget bløde og smyger sig rundt om kroppen på en behagelig måde. Du kan også finde silkedyner med bomuldsvår, der gør dynerne lidt tungere og lidt mere usmidige, og du fornemmer ikke rigtigt silken på samme måde.
  Selvom du har et almindeligt dynebetræk over, vil du alligevel fornemme hvordan dynen nemmere pakker dig ind :-) Dog anbefales altid let sengelinned i en fin bomuldskvalitet, feks bomuldssatin, eller rent silkesengetøj, som er fantastisk at ligge med, især om sommeren.
  Det vil være synd at lægge en silkedyne i sengelinned af feks kraftig stift lærredsbomuld, da du så ikke får hele fornemmelsen af silkedynen med dig.
  Mht knapperne er de beregnet til, at man kan knappe helårsdyner og sommerdyner sammen, således at man får en meget tyk vinterversion. Denne er velegnet, hvis man feks sover med åbent vindue om vinteren, har problemer med blodcirkulationen og derfor fryser meget –
  men en helårs silkedyne vil være rigeligt for de fleste. Og så er knapperne på silkedynen lige til at klippe af.

  Når du shopper silkedyner skal du kigge efter en helårsdyne med minimumsvægt på 1000 gram,
  og gerne med muligheden for at knappe dem sammen med en sommerdyne.
  Du skal også kigge efter om der er fabrikationsgaranti og så skal den helst være håndlavet, ikke maskinlavet ( i såfald holder den ikke så længe, måske max 4 år), og helst bestå af de langfibrede morbær silkefibre, som er mest slidstærke.
  Du må endelig skrive igen, hvis du har spørgsmål,
  Mvh Pernille

 9. Af Birgitte den 4. aug, 2009 | Svar

  Spørgsmål til Pernille – eller andre som kan svare:

  Du skriver at man skal kigge efter en helårsdyne med min. 1000 g fyld, men nogle producenter skriver, at en fyldvægt over 1000 g indikerer en dårlig kvalitet, så det er lidt af en jungle at finde rundt i, synes jeg.

  Hvad skal man tro på?

 10. Af Pernille Lund den 4. aug, 2009 | Svar

  Hej Birgitte,

  Når vi taler om en helårsdyne af silke med et betræk af silke(endelig ikke bomuld)og
  som skal være varm nok til en dansk vinter,
  skal den generelt veje 1100-1300 gram.
  En helårsdyne på 1000 gram er lige let nok, mener jeg ihvertfald, også selvom det er en god silkekvalitet.

  Men du har ret i, at en helårsdyne der vejer feks 2000 gram kan være en indikation på, at det ikke er den bedste kvalitet silke. Med mindre det altså er en decideret vinterdyne til “frossenpinde”!

  Man deler generelt dynerne op i 3 sæsoner,
  sommerdyne ca 500 gram, allround helårsdyne ca 1100 gram og vinterdyne ca 1800+gram. Sidstnævnte er dog lidt for varm til vores isolerede boliger i Danmark, synes jeg.

  Men derudover er det vigtigt, at du får en silkedyne af den langfibrede morbærsilke – den ypperste silkekvalitet. Hvis du går efter disse 2 retningslinier; 100% Morbærsilkefyld
  og 100% silkevår, og en total vægt på ca 1100 max 1300 gram – kan du ikke gå helt galt :-)

  Held og lykke i jagten på din silkedyne.
  Mvh Pernille

 11. Af Jette Kristensen den 16. nov, 2009 | Svar

  Jeg er på jagt efter en ny dyne til vores dreng på 3 år. Han er utrolig varm om natten når ellers han er under dynen.
  Han har fået en stor seng og det kniber ham at styrer junior dynen, så jeg overvejer en alm voksen dyne. Men den skal heller ikke ære for tung.
  Desuden skal han også have en ny hovedpude.

  Hvilken dyne og pude vil I anbefale?

  Mvh
  Jette

 12. Af Pernille den 17. nov, 2009 | Svar

  Kære Jette,
  Du skal kigge på vores meget lette gåsedunsdyne på http://shop.sengbad.dk/product.asp?product=397
  med blot 400 gram dun. Den har vi solgt i mange år som første store dyne til børn, og den er især god til varme børn, da den både er let og sval, så den ikke generer barnet så de sparker den af, og samtidig isolerer de gode kvalitetsdun, så barnet heller ikke får træk/bliver kold.
  Med venlig hilsen
  Pernille

 13. Af Lise den 23. jun, 2010 | Svar

  Ang. betræk til en silkedyne – jeg kan læse, at det er en fordel, at vælge et let betræk.
  Men hvis man bruger alm. bomulds betræk, eller betræk som er “tungt”, vil det så påvirke selve silkedynens funktion, eller er det blot et spørgsmål om følelsen dynen giver ?
  Hilsen Lise

 14. Af Daniel Galle den 2. sep, 2010 | Svar

  Hej Lise,

  Om du vælger bomulds sengetøj eller silke sengetøj spiller ikke den store rolle på en rigtig silkedyne. Det samme gør sig gældende ved angår vægten i sengetøjet – det spiller heller ikke den store rolle for din oplevelse af søvnen, da de mærkbare egenskaber kommer fra selve dynen og særligt fra silkefyldet – altså det indvendige og ikke i så høj grad det udvendige. Det udvendige er for de fleste et spørgsmål om personlig smag :-)

  Normalt siger man, at jo mere silke jo mere mærkbare egenskaber. Det gør sig således også gældende ved valg af sengetøj til din silkedyne, da et lettere sengetøj f.eks. af silke vil give maksimal følelse af silkedynens funktion/egenskaber, samt følelsen af at blive “svøbt” ind i silkedynen. Derimod vil et lidt tungere sengetøj af bomuld for de fleste give en højere komfort, samtidigt med, at du fortsat får følelsen af silkedynens funktion/egenskaber.

  Valg af sengetøj påvirker i mindre omfang selve funktionen af silkedyner. I langt de fleste tilfælde handler det om personlig smag og præferencer :-)

  Normalt rådgiver vi vores kunder til, at vælge det sengetøj, de føler sig bedst tilpas med. En god silkedyne virker og er mærkbar, uanset hvilket sengetøj du anvender.

  Lille TIP: Nogle af vores kunder finder silkedyner med silkevår og silke sengetøj en anelse for meget silke – egenskaberne i silken når både silkedyne og silke sengetøj er af ordentlig kvalitet bliver simpelthen for meget for nogle mennesker. Blot et lille tip :-)

  Håber det svarer på dit spørgsmål.

  For mere information kan du følge med på vores hjemmeside: http://www.nordiccomfort.dk.

  PS: Nordic Comfort lancerer nyt sortiment 20. september 2010!
  Se mere her: http://www.presswire.dk/default.asp?o=1&pid=38369

  Mange hilsner,
  Daniel Galle

 15. Af Tom den 6. dec, 2010 | Svar

  Vi er i gang med at købe dyner, men er usikre på hvad vi skal vælge. Vores soveværelse har åbent vindue året rundt og uden varme, og kan til tider være koldt. Vi har haft nogle gåsedunsdyner med bæreevne 9, men har kommet frem til at de skal byttes. Min kone syns de er for kolde, mens jeg syns de er ok. Vi har tænkt os at bytte til silkedyner, da det virker som det mest hensigtsmæssige, specielt i forhold til fugtighedstransport. Det vi er usikre på er om vi skal gå efter de med 250 g/m2 eller 350 g/m2. Hvor meget varmere bliver de end de vi allerede har?

 16. Af Lise den 6. dec, 2010 | Svar

  Hej
  Hvilken silkedyne er det bedste valg til en kuldskær (navn på dynen).
  Hvilken er den bedste til en almindlig person dvs en hverken kuldskær eller specielt svedende (navn på dynen)
  Jeg vil gerne vide det præcise navn, så vi kan bestille dem som julegaver
  Venlig hilsen Lise

 17. Af Pernille den 7. dec, 2010 | Svar

  Hej Lise,
  Hvis du skal have en varm silkedyne, skal du især kigge på vægten på dynen. En silkedyne til en kuldskær person vil være en 2000 grams dyne. Derudover skal du kigge på kvaliteten og sørge for, at dynen er 100% morbærsilke både indvendig og udvendig, den skal være Øko-tex certificeret og der skal være en garanti på dynen. Se feks http://shop.sengbad.dk/product.asp?product=1262
  Til en person, der ikke er kuldskær eller specielt varm, skal du kigge efter en silkedyne på ca. 1300 gram (i 140 x 200 cm) der er en god helårsvægt til det danske klima.
  Alternativt en dundyne med en dejlig dun, feks en moskusdundyne eller en god gåsedunsdyne, du skal bare sørge for at dundynen har en god bæreevne (over 10) og har 100% bomuldsbetræk.
  http://www.dyner.dk har nogle gode danske helårsdyner til fornuftige priser.
  Mange venlige hilsener
  Pernille

 18. Af Pernille den 7. dec, 2010 | Svar

  Hej Tom,
  Når I sover med åbent vindue om vintern, vil jeg anbefale, at I går efter en silke vinterdyne på 2000 gram – den vil virke varmere end jeres nuværende dundyne med en bæreevne på 9. Ikke blot pga isoleringen i dynen og den naturlige temperatur regulering, men også fordi den falder noget tungere end en dundyne. Med en helårs silkedyne på 12-1300 gram vil I ikke mærke den store forskel sammenlignet med jeres dundyne. En Silkedyne på 2000 gram bliver dog nok for varmt i sommermånederne for de fleste, og ville skulle kombineres med en sommersilkedyne.
  Alternativt skal I kigge efter en god moskusdundyne med en højere bæreevne, feks http://shop.sengbad.dk/product.asp?product=108
  Mange venlige hilsener Pernille

 19. Af Anna Jensen den 9. jan, 2011 | Svar

  Hej. Vi står over for at ville købe nye dyner, men er blevet meget i tvivl om forskellen på kassettesyet og kvadratsyet dyne, og hvor meget det betyder, om dynen er med indvendige kanalvægge.

 20. Af Sengetøj.dk den 14. jan, 2011 | Svar

  Hej

  Ved valg er dundyne og hovedpude, er der her et link, der måske kan hjælpe: http://www.sengetoj.dk/page/saadan-vaelger-du-dyne-og-pude-21/

  Vi forhandler i øvrigt dyner fra Ringsted Dun, samt de omtalte silkedyner fra Nordic Comfort. Find silkedynerne på følgende link: http://www.sengetoj.dk/category/silkedyner-143/

  Mvh. Dorthe
  Sengetøj.dk

 21. Af Pernille den 14. jan, 2011 | Svar

  Hej Anna,
  Om en dyne er kassettesyet eller kvadratsyet er 2 forskellige udtryk for nogenlunde den samme syning. Der kan dog godt være forskel på, hvor mange kassetter/kvadrater dynen er syet med, og nogle foretrækker flere kvadrater, da det gør dynen lidt mere fleksibel og måske omslutter kropppen lidt bedre – men det vigtigste er at den kvadratsyede dyne har de indvendige vægge, da det forhindrer dunene i dynen at flytte rundt inde i våret og dermed lave kuldebroer. Ligeledes skal man holde sig fra de nu gammeldags kanalsyede dyner, da dunene her også kan flytte rundt i dynen, feks ned til benene, og efterlade et tomrum foroven. De fleste kvalitetsdyner fra de danske producenter vil have indvendige vægge.
  Med venlig hilsen
  Pernille

 22. Af jane den 20. jan, 2011 | Svar

  Hej. Hvis køber silkedyne pga. svedeture, kan man så nøjes med en helårsdyne, ca. 1000 gram, eller vil I anbefale at man har både sommerdyne og vinterdyne. Der er ca. 18 grader i soveværelset og vinduet er kun åbent om sommeren.

 23. Af Pernille den 20. jan, 2011 | Svar

  Hej Jane
  Hvis det drejer sig om sporadiske svedeture, vil jeg stadig anbefale en helårsdyne ca 1300 gram, da I trods alt har brug for isolationen og varmen fra en dyne langt det meste af året. Selv med en helårsdyne vil I kunne mærke en klar forbedring af nattesøvnen, da silkedynen absorberer jeres varme og fugt helt unikt. Derimod hvis I konstant er for varme i jeres nuværende dyner, sveder hele natten konstant – synes jeg I skal kigge efter en sommersilkedyne til helårsbrug. Da man også sveder rigtigt meget fra ryggen, kan det også anbefales at kigge efter en rullemadras med silkefyld, så I får “sandwich effekten” med temperatur reguleringen fa begge sider. Mvh Pernille http://www.dyner.dk

 24. Af Emilie den 4. apr, 2011 | Svar

  Hej :)
  er i gang med at købe nye helårsdyner gerne på den varme side – og er nået frem til det skal være silke- eller kapokdyner pga mild astma+allergi. Der er flere gode tilbud netop nu (mistænkelig gode?) og har læst en del om det, men synes alligevel det er lidt uoverskueligt feks mht vægt..
  1)Umiddelbart synes en stor fordel ved kapok at de kan vaskes ved 60 grader og tørretumbles.
  2)Så er der et tilbud i Jysk indtil 9.apr. på Nordic Comfort silkedyner (som kan vaskes ved 30 grader) fyldets vægt: 945 g og bomuldsvår.
  3)I et andet tilbud jeg har fundet er fyldets vægt 1650 og silkevår – (er den varmere?)
  4)Og sidst et tilbud hvor den vejer 1900 g (længden her er 220) igen med bomuldsvår.
  Fælles for alle tre er øko-tex og Mulberry-silke. De er alle -på nær kapok- nedsat med mindst 50%.
  Synes det er rigtig svært, da jeg kan forstå større vægt ikke nødvendigvis er = varmere?

  Håber på et godt råd –
  mange hilsner Emilie

 25. Af Daniel Galle den 7. apr, 2011 | Svar

  Hej Emilie,

  Når man sammenligner kapok fibre med silke, er den største forskel, at kapok fibre er meget korte 1-3cm, og silkefibre op til 1500m (1,5km). Kapok fibrene kan ikke på samme måde, som silkefibre “fange” luften inde i selve fiberen – netop det der gør silkefibrene så unikke – deres evne til at indkapsle luft og derved holde på varmen uden at dynen nødvendigvis skal være enorm tyk.

  Tommelfingerreglen lyder: Jo længere og tyndere fibre, jo højere varmegrad, temperaturregulering, samt evne til at absorbere og aflede fugt/sved.

  Kapok fibre kan vaskes ved 60 grader, for sanitering af mikroorganismer og husstøvmider, men har ingen umiddelbar forebyggende effekt imod disse.

  Silkefibre har en forebyggende effekt imod mikroorganismer og husstøvmider, og kan i nogle tilfælde vaskes ved 30 grader.

  Hvad angår vægten i silkedyner, kan en lang og tynd Mulberry silkefibre af god kvalitet holde dig varm året rundt (også om vinteren) ved omkring 1000g i en 140x200cm dyne, hvorved en kortere og tykkere Mulberry silkefibre, gerne skal op i ca. det dobbelte for, at opnå samme varmegrad – ca. 2000g i en 140x200cm dyne.

  Jo bedre fibre – jo lettere og mindre fyldvægt for samme varmegrad. 1000g fin silke kan være ligeså varm som 2000g tykkere silke.

  Om dynen har bomulds- eller silkevår ændre ikke mærkbart på varmegraden.

  Omkring prisen er det i Danmark købers marked, og man kan få rigtig god kvalitet til fornuftige priser.

  Håber ovenstående har hjulpet dig lidt videre :-)

  Med venlig hilsen,
  Daniel Galle – Nordic Comfort

  PS: Se eventuelt her for mere information: http://www.nordiccomfort.dk/nordiccomfort2010.pdf

 26. Af Lise den 20. apr, 2011 | Svar

  Hej.
  Jeg leder også efter silkedyner og valget står lige nu mellem en Håndlavet SilkExcellence og en Vaskbar SuperiorSilk, begge fra Nordic Comfort(
  http://www.silkedyner.dk/shop/oekologisk-dyne-med-243p.html og http://www.silkedyner.dk/shop/vaskbar-silkedyne-med-248p.html)
  Det er 200x220cm dyner, og en af dem, der skal bruge dynen, er en person, der sveder meget, men som samtidig har tendens til at fryse.
  Vi er klar over, at en dobbeltdyne også virker varmere, når der er 2 personer under den.

  Mine spørgsmål er
  1) Som nævnt tidligere i denne tråd, vil I da mene, at den håndlavede model, vil have en væsentlig længere levetid end den anden?
  2) Det er “medium” dyner, vil de være for varme at sove med om sommeren? (Sover med åbent vidnue hele året)
  3) Den ene af dynerne er vaskbar i maskiner over 7 kg. Jeg har kun en maskine på 6 kg, vil jeg kunne vaske dynen heri alligevel?
  4) Mht. vaskning – mener I at dynen bør vaskes inden brug, hvis man normalt altid vasker tøj inden brug, pga. kemikalierne i stoffet? Eller vil det ikke være noget problem, fordi der kommer et rent stykke stof uden over?

  På forhånd tak :)

  Venlig hilsen Lise

 27. Af Jane den 11. maj, 2011 | Svar

  Tusind tak for den fine guide, jeg ved ikke meget om dyner, så det er en stor hjælp.

  Jeg har lige købt min nye dobbeltdyne hos http://www.kobdyner.dk og den er helt fantastisk :-) og faktisk ret billig.

  Valgte moskusdunsdynen!

  Kæresten var ikke overbevist om at en dobbeltdyne var nogen god ide, men han er blevet omvendt :-)

  Mvh Jane

 28. Af Daniel Galle den 25. maj, 2011 | Svar

  Hej Lise,

  Beklager den noget lange svartid på dit indlæg fra 20. april.

  Nedenfor har jeg svaret på dine fire spørgsmål.

  1)Både SilkExcellence og SuperiorSilk er håndlavede og har 10 års garanti. Forskellen er blot at SilkExcellencen er med Mulberry silkebolster uden at være vaskbar i alm. maskiner derhjemme, hvor SuperiorSilken kan vaskes med enzymfri sæbe i en alm. maskine derhjemme. En håndlavet silkedyne holder mange år længere end en maskinelt fremstillet silkedyne.

  2)”Medium” kan sammenlignes med en helårs dyne, som af de fleste kan anvendes hele året, dog vil det være anbefalelsesværdigt at lukke vinduet om vinteren, eller i så fald skifte over til en “Varm” dyne. Om sommeren kan en Medium dyne anvendes af de fleste med åbent vindue, selvom der kan opstår situationer, hvor de virkelig varme sommerdage (28-30 grader) gør det nødvendigt, at stikke et ben eller to udenfor dynen :-)

  3) Man anbefaler 7kgs maskiner fordi de giver bedst plads til dynen. En mindre maskine kan også bruges, men lige netop en dobbeltdyne kan være svært at få ind i en 6kgs maskine. Dette gælder dog alle dobbeltdyner uanset fyld. Det bedste resultat opnås ved stor vasketromle – gerne 7 kg. Er du i tvivl vil jeg anbefale, at du tager dynen med ned til at af renserierne listet inde på vores hjemmeside, og beder dem foretage vasken i en professionel maskine med stor tromle i henhold til dynens vaskemærkater.

  4)Det er ikke nødvendigt at vaske dynen inden brug. Den er klar fra det tidspunkt, du tager den ud af bæretasken :-)

  God fornøjelse og sov godt!

  Med venlig hilsen,
  Daniel Galle – Nordic Comfort

 29. Af Ole Jensen den 2. jun, 2011 | Svar

  Hej kære brugere af denne udemærkede blog.

  Jeg er nødt til at kommentere på Daniel Galles beskrivelse af Kapokkens egenskaber d. 7. april 2011.

  Det er lidt ærgeligt, at Daniel sammenligner silkefibre og kapokfibre, uden at have bedre kendskab til kapofibre.
  Vi har arbejdet med Kapofibre i mere end 10 år og har en indgående viden på Kapokkens egenskaber i forskellige miljøer.

  Det er rigtigt at Kapokfibre er meget korte fibre, men de er hule rør og består af 80% luft. Almindelig viden er, at luft er det som giver den bedste isolering. Kapokfibre behøver ikke at ”fange” luften inde i fibrene, de er luft i sig selv !

  Daniel skriver : Kapok fibre kan vaskes ved 60 grader, for sanitering af mikroorganismer og husstøvmider, men har ingen umiddelbar forebyggende effekt imod disse.

  Man skal kun vaske Kapokdyner eller puder, hvis der er sket et ”uheld”, man vasker ikke dyner og puder med Kapokfyld for at fjerne støvmider og bakterier, de kan ikke leve i Kapok.
  For at rense Kapokdyner og puder for støvmider og bakterier, som vil vil være udenpå bolsteret ( vi bruger støvmidetæt økologisk bomuldsbolster ), er det nok at tørretumble ved en temperatur på over 55 grader i 20 minutter. Dette vil fjerne evt. utøj og lufte Kapokken igennem, samtidig sparer du vask/sæbe og udledning af dette i naturen.

  Vi har fået lavet en videnskabelig test på støvmiders evne til at formere sig i Kapok.
  Støvmider og bakterier lever kun i fugtige miljøer, Kapok suger ikke fugt og det er den simple årsag til, at de ikke kan leve i Kapokken. Vi har undersøgt en madras fra 1932 ( en familievugge som har været brugt af ikke færre end 28 børn ), når ikke vuggen bruges, opbevares den på et uopvarmet loftrum. Undersøgelsen viste der ikke var tegn på hverken støvmide eller bakterieangreb i Kapokfibrene, den eneste forskel der var på de over 80 år gamle Kapokfibre, sammenlignet med nye friske Kapokfibre, var en mere ”gylden” farve. Kapokfibre har altså en meget lang holdbarhed og samtidig en super naturfiber, hvis man lider af støvmideallergi.
  Hvis man har problemer med ”svedeture” om natten eller børnene har det varmt i en skummadras, har vi fået tilbagemeldinger fra vore mange brugere af Kapok- madrasser, rullemadrasser, dyner og puder, at de har fået en bedre søvn.

  Alle sejlere kender hynder og puder med kapok, de bruges ofte ombord på både, da de tørrer hurtigt hvis de ryger overbord. Skal du ud at købe hynder eller madrasser til dine havemøbler, er det en god idé, at købe med Kapokfyld.

  Denne kommentar er ikke et angreb på Daniels beskrivelse af Kapok, blot en mere fyldestgørende information omkring Kapokfibrenes fantastiske ”glemte” egenskab.

  Med venlig hilsen

  Ole Jensen

  Se mere omkring Kapokfibre på:

  http://www.nsleep.dk
  http://www.mornkwan.dk

 30. Af Sanne den 28. jul, 2011 | Svar

  Hej
  Jeg ville bare lige høre om man egentlig kan ånde i en silkedyne?

  Og lige sige til Pernille, at den hjemmesidelink som du satte ind, ikke havde den varme silkedyne på 2 kg. Har du andre steder du kan anbefale?

  Og for dem de havde på hjemmesiden stod der ‘fabrikeret 10 års garanti’. Betyder det så de ikke er håndlavet?

  Og en dyne på 2 kg, er det ikke rimelig tungt?

  Mange hilsner
  Sanne

 31. Af Daniel Galle den 24. aug, 2011 | Svar

  Hej Sanne,

  Silkefibre er fra naturens side et af de mest åndbare fibre. Åndbarheden kommer primært fra silken´s hulrum indeni fibrene dem selv.

  En varm silkedyne alt afhængigt af kvaliteten i silkefyldet indeholder normalt lige omkring 1kg. Er silkefyldet af en ordentlig kvaltiet, er det ikke nødvendigt med 2kg for at holde varmen, samt som Sanne selv skriver bliver dynen tung og massiv, hvilket er det modsatte af hvad en silkedyne skal være – let og luftig.

  Har silkedynen syninger på bolstret er det ofte et tegn på korte silke fibre, som ikke kan strækkes ud med håndkraft, og derfor ofte er fremstillet på kartemaskiner, hvor silken kartes ud i lag – som man kender det fra uld og kunstfibre.

  10, 5 eller 2 års garanti på alle former for dyner, også silkedyner, dækker som regel konfektions fejl i bolster, syninger og fyld. Med en garanti på dynen, er man derfor sikret, at dynen holder sin originale stand og kvalitet, dog minus normal slidtage ved brug selvfølgelig.

  Håber det besvarer spørgsmålene :)

  Daniel Galle,
  NordicComfort™

 32. Af nina den 7. nov, 2011 | Svar

  Hej

  Efter at have læst ovenstående er jeg blevet meget interesseret i en silkedyne. Vi har hverken tendens til at fryse eller svede om natten og har omkring 21 grader i soveværelset.

  Jeg vil høre, om der er nogen, der kender denne silkedyne fra Jysk?

  http://www.jysk.dk/4/31/39/543/4135051/a/catalog-sales

  Det er en Kronborg Nordkapp, som har fået gode anbefalinger, men jeg er i tvivl om, hvorvidt den har lange eller korte silkefibre, og om den kan holde varm om vinteren. Den sælges som en helårsdyne.

  Ud fra ovenstående kan jeg læse mig til, at omkring 1100 gram er tilstrækkeligt, hvis der er tale om lange fibre, men det er for lidt, hvis fibrene er korte.

  Derudover kan jeg ikke se, om den er inddelt i små kvadrater, eller finde ud af, om den burde være det, dvs om der burde være syninger, der kan holde på fyldet eller om det overhovedet er nødvendigt.

  Og med bolster, mener man så det materiale udenpå selve dynen, der holder på fyldet?

  Mvh. Nina

 33. Af Daniel Galle den 14. nov, 2011 | Svar

  Hej Nina,

  Kronborg Nordkapp silkedynen er en varm helårs dyne med 350g/kvm langfibret Morbær (Mulberry) silke af den højeste og bedste kvalitet.

  Dynen kan anvendes både som varm helårs- og vinterdyne.

  Du kan ligeledes vaske dynen derhjemme i en almindelig maskine. Kronborg Nordkapp dynen er første vaskbare silkedyne med langfibret Morbærsilke i Danmark :-)

  En silkedyne med lange silkefibre skal ikke sys i kvadrater, da syningerne lukker hulrummene i fibrene og derved reducerer de gode egenskaber. Det er længden på silkens hulrum der bla. giver mange af de gode egenskaber. Hvorfor også en længere silkefibre er bedre end en kort silkefibre.

  Nordkapp dynen er uden kvadrat syninger, men med stikninger for at holde fyld og bolster sammen – dette giver en mere komfortable søvn.

  De lange silkefibre er fæstnet hele vejen rundt kanten, og går fra kant til kant i dynen. Det er denne konstruktion, der giver de bedste egenskaber fra silkefyldet.

  “Bolster” er betrækket på dynen. Kronborg Nordkapp dynen er med en meget tætvævet bomuldscambric af høj kvalitet.

  Håber ovenstående besvarer på dine spørgsmål.

  Med venlig hilsen,
  Daniel Galle,
  NordicComfort™

  NB: NY hjemmeside 28.11.2011 på http://www.nordic-comfort.dk. Vi er ikke helt færdige endnu, men arbejder på højtryk på at få det hele på plads snarest muligt :-)

 34. Af nina den 29. nov, 2011 | Svar

  Kære Danielle

  Tusind tak for dine input. Du har været en stor hjælp.

  Mvh. Nina

 35. Af Torben den 5. dec, 2011 | Svar

  Hej

  Kigger på ny dyne, og “faldt” over denne side. Har besluttet det skal være silkedyne. Men kan ikke rigtig overskue om det skal være SilkExcellence. Eller SuperiorSilk.

  Kan godt lige man kan “mærke” dynen over sig. Hader at fryse om vinteren. Modsat kan jeg engang imellem godt svede noget. Har heller ikke rigtigt skabsplads til at have en sommerdyne også.

  Som jeg ser det, er det kun Superior der komme i vaskemaskinen? – Men hvorfor skal maskinen kunne tage 7 kg? (min kan kun 6 kg)

  Håber du kan sige lidt for og i mod de 2 dyner.

  Mvh og god jul

 36. Af Torben den 5. dec, 2011 | Svar

  Hej, igen.

  Undskyld. Ved nærmere eftersyn, kan jeg se der stort set er svaret tidligere på det jeg spørger om. :)

 37. Af Inge Schmidt den 18. dec, 2011 | Svar

  Det var netop en info side som denne jeg efterlyste, men hvor uvildig er kommentarerne, de er jo fra de firmaer der gerne vil sælge:)

  Silkedynen Kronborg fra Jysk er med bomuldsbolster, jeg havde lige forstået af alle besvarelserne, at det bedste var silkebolster?
  Du skriver det er en bestemt bomuldsvævning, men silkebolster er vel at foretrække, hvis man vil have en lækker dyne. Skal ud og købe den til julegave håber du kan nå at svare.
  Inge

 38. Af Kim den 18. dec, 2011 | Svar

  Hej er også blevet forelsket i tanken om en silke dyne til min kone og jeg. Har kigget lidt rundt på nettet og er faldet for især to dyner, men er i tvivl om forskellen på de to. Den ene er kronborg Nordkapp fra Jysk den anden er Superior silk fra Nordic comfort, hvad jeg kan forstå er at de begge har samme fyld 350g og begge kan vaskes i maskine. Men er de helt ens og er de lige varme ??

  Mvh Kim God Jul

 39. Af Simone den 20. dec, 2011 | Svar

  Hej.

  Jeg er på udkig efter en ny dyne, jeg havde egentlig ikke overvejet en silkedyne, men gør det nu, efter at have læst om det herinde..

  Men jeg overvejer dog stadig en dundyne med moskusdun, det har jeg hørt skulle være godt, er der nogle der ved noget om sådan nogle dyner?

  Jeg kan godt lide at sove varmt, i et varmt rum, med meget tøj på, jeg sveder en sjælden gang, så det er mest en varm dyne jeg er på udkig efter.

  Hvad er bedst silke eller moskusdyn?

 40. Af Daniel Galle den 26. dec, 2011 | Svar

  Hej Inge,

  Beklager vi ikke fik svaret inden jul, men hvad angår spørgsmålet om silke- eller bomuldsbolster kommer helt an på personlige præferencer.

  Silkebolster er at foretrække, hvis man ønsker at prøven følelsen af en ægte silkedyne, mens bomuldsbolster mange gange foretrækkes af personer, der blot ønsker en rigtig luksus dyne med den kendte komfort af bomuld. Man kan altså ikke sige, hvad der er bedst, da det kommer an på, hvad man søger.

  Silkebolster giver alle silkens naturlige fordele, hvor bomuldsbolster en smule mindre, men for mange en rigtig god sovekomfort.

  Med venlig hilsen,
  Daniel Galle,
  NordicComfort™

 41. Af Daniel Galle den 26. dec, 2011 | Svar

  Hej Simone,

  Ligesom spørgsmålet ovenfor med silke- eller bomuldsbolster kommer det helt an på hvad man ønsker.

  Moskusdun giver en varm og let dyne. Dun absorberer fugt, og holder det på dunenes overflade.
  Silkefibre giver optimal varme og allergivenlig dyne. Silkefibre absorberer fugt, og indkapsler det i fibrenes hulrum.

  Moskusdun er meget fine dun, som modsvarende normale dun har små ”fangarme”, som griber fast i hinanden inde i dynen. Netop fangearmene gør moskusdunene lettere og varmere end almindelige gåse- og andedun.

  Silkefibre, særligt de lange Mulnerry (Morbær) fibre, fungerer ved at holde på varme rundt om fibrene, men også ved at silkefibrene er hule, og derved også kan holde på varme inde i selv fibrene. Hulrummene inde i fibrene giver temperaturregulerende egenskaber og øger evnen til, at absorbere og transporterer overskudende fugt væk fra kroppen, så sengemiljøet holde tørt og behageligt.

  Håber ovenstående hjælper dig lidt videre i din søgning efter en ny dyne :)

  Glædelig Jul og godt Nytår!

  Med venlig hilsen,
  Daniel Galle,
  NordicComfort™

 42. Af Martin den 29. jan, 2012 | Svar

  Hej

  Håber alle er komet godt ind i det nye år.

  Faldt lige over denne tråd, fedt at se den har kørt så længe, har haft stor fornøjelse af at læse den.:-)

  Jeg har lidt samme problem som flere andre her.
  Jeg sveder en del om natten, både sommer og vinter, dog overvejende mest om sommeren.
  Jeg har læst mig frem til at min næste dyne nok skal være af silke.
  Jeg bruger i øjeblikket en l**te dyne med fyld til få hundrede. Forrig sen-sommer købte jeg en Temprakon helårs dyne. Svedte som et svin og solgte den efter 3 uger. Så tænkte jeg at en sommerdyne ville være det næste move for mig. Den virkede bedre, havde dog stadig nogle nætter hvor jeg svedte. Det forsatte hen over vinteren on and off. Om sommeren kunne jeg kun sove halvt med dynen, ellers svedte jeg. Derfor gik jeg tilbage til min l**te ekstra dyne. Det er den bedste dyne, underligt nok.
  Men jeg vil meget gerne have en ny. For jeg er lidt høj, så 220 er et must.
  Så nu vil jeg prøve igen. inden sommeren kommer. :-)
  Men jeg kommer lidt i vildrede trods denne tråd.
  Hvorfor kan en SilkExcellence fx ikke vaskes?
  Hvorfor vælge en SilkExcellence frem for Supperiorsilk som kan vaskes?
  Hvad er umedbart forskellen på http://www.jysk.dk/4/31/39/543/4135051/a/catalog-sales og en silkExcellence/SupperiorSilk?
  Hvad er jeres vareinformation på de 2 typer dyner? Hvad fyld vejer fx?
  Men hvad skal jeg vælge nu hvor en Temprakon sommerdyne var for varm?

  Ved godt det her handler om dyner. Men kunne godt forestille mig i ved en del om puder også. :) Jeg har de sidste 4 år brugt en ErgoMagic pude fra temprakon. Den støtter fantastisk, hvilket var grunden til jeg købte den. Sveder bare fra hovedet selvom jeg sover med at lagen om sommeren eller en l**te dynen resten af året. Jeg er bare nød til at have en pude der støtter nakken. Overvejer en Technogel pude fra temprakon, fordi den giver støtten og har den kølende gen. Kan det tænkes det kan løse pude problemet? Eller har i et andet alternativ?

  Mvh og håb på et hurtigt svar.
  Martin

 43. Af Michael den 29. jan, 2012 | Svar

  Jeg synes, at det er svært at blive klog på hvad som er bedst, om ikke andet fordi jeg selvfølgelig ikke har prøvet alle typer dyner på markedet.
  Jeg har altid talt om min 20 år gamle Sinus dynes fortæffeligheder.
  Indtil jeg for et lille års tid siden fik mulighed for at prøve en kapokdyne – havde forventet, at det kun skulle blive et kort bekendtskab, men nu vil jeg ikke bytte den ud igen!
  Jeg blev præsenteret for alle de fortræffelige og funktionelle egenskaber og som mennesker er flest, var jeg selvfølgelig skeptisk.
  Som mange får jeg det nogen gange også rigtigt varmt om natten, specielt om sommeren og også fordi jeg har en Tempur madras.
  Men med min kapokdyne, ingen problem hver med kulde (vinduet står altid åbent, selvom det er minus 5) eller med varmen (selvom det er 25 grader udenfor). Jeg må indrømme at dynen holder en jævn temperatur hele natten.
  Den føles anderledes let/tung i forhold til min dundyne. Jeg har ingen behov for sommer-/vinterdyne. Nu har jeg tilladt mig den luksus også at købe en rullemadras med kapok – og det er det ikke blevet værre af – tværtimod.

  Min ene søn har for kort tid siden fåe konstateret astma (overfølsom for støvmider) – vi skiftede hans dyne og rullemadras ud til kapokmodellen – og kunnet konstatere, at han sover bedre og har mindre behov for sin inhalator.
  Så det bliver et “stort 5-tal” for kapok!

 44. Af Ole Jensen den 31. jan, 2012 | Svar

  Hej.

  Jeg kan se Kapokdyner er på banen igen i dette forum. Fint at se Michael har glæde med valget af Kapokdyner. Til Martin som sveder meget om natten, både med hensyn til pude og dyne, kan jeg fprtælle vi har haft så megen god respons fra vores brugere af kapokdyner og puder, at vi garanterer, problemer med “klamme” svedige dyner og puder er slut. Kapok transporterer den sved vi afgiver når vi sover væk fra kroppen, så man altid føler sig tør og tilpas. Der er en blogskribent som er lidt træt af det er “eksperter” fra dyneproducenter som kommer med rosende ord omkring de forskellige produkter, dette kan jeg fint følge og vi vil derfor opfordre vores brugere vaf Kapok produkter til at skrive om deres oplevelser med Kapok. Mange af vores købere vælger Kapok, fordi de har et barn eller de selv lider af varme nætter, eksem, astma eller en eller anden form for allergi, det kan Kapokken være med til at ændre. Håber ikke dette lyder for “farvet”,men det er et faktum. Med øsnket om en god jagt derude på den rigtige dyne eller pude, som er den rette netop for dig… :-)

 45. Af Ole Jensen den 31. jan, 2012 | Svar

  Beklager jeg ikke lige fik læst korrektur på mit indlæg inden der blev trykket på “send” knappen, bær venligst over med diverse “tastefejl”…

 46. Af Kirsten den 31. jan, 2012 | Svar

  Hej, jeg har et spørsmål vedr. vask vs. kemisk rens i forhold til husstøvmider.
  Jeg har i gave fået en dyne, hvor indholdet består af 90 % moskusdun og 10 % edderdun.
  Vedr. vedligeholdelse af dynen, står der at den ikke må vaskes men skal kemisk renses. Vil den kemsike rens være lige så effektiv, som vask af en dyne ved 60 grader?
  Hvorfor er det lige at min dyne, som skulle være super kvalitet ikke kan vaskes? Så hvor smart er det egentlig med en dyne der ikke kan vaske i vaskemaskinen?
  Mvh Kirsten

 47. Af Naja den 26. feb, 2012 | Svar

  Hej
  Jeg er ved at finde en ny dyne. Er egentlig meget tilfreds med min nuværende dundyne, men den er efterhånden gammel og dunene er ikke så godt fordelt længere.
  Jeg kan se at rigtig mange er vilde med silkedyner. Alligevel synes jeg de lyder til at være meget lette. Jeg kan godt lide en tung dyne som “former” sig om mig, men som alligevel ikke gør en klam og svedig. Er en silkedyne for let til en som mig ? De ser så små og sommerdyne agtige ud.
  Et sted i denne tråd læste jeg også om dyner som både har silke og dun og derfor er tungere. Findes de og evt hvor ? Jeg kan ikke finde dem nogen steder.

  Venlig Hilsen Naja

 48. Af Daniel Galle den 10. mar, 2012 | Svar

  Hej alle sammen,

  Det har været en rigtig travl periode, og der har desværre ikke været meget tid til at besvare Jeres mange gode spørgsmål omkring dyner og søvn.

  Nedenfor har jeg forsøgt at give et lille overblik og svar på spørgsmål fra de første to månederne af 2012 :)

  Martin spørger:
  Hvorfor kan en SilkExcellence ikke vaskes? Fordi de lange Mulberry fibre i dynen er rå og ubehandlede. Silke fibre kan som udgangspunkt ikke vaskes med mindre de er vævet eller i garner. Skal rå silke fibre kunne vaskes, kræver det behandling som f.eks. SilkFX™, som forstærker fibrene og gør dem modstandsdygtige overfor vask. Dog stadig med enzym frit vaskemiddel, som man også ville anvende til dun/fjer/uld og normal silke vask.

  Hvorfor vælge en SilkExcellence frem for en SuperiorSilk? Fordi SilkExcellence giver 100% af alle silken´s fordele, da den har silkefyld og silkebolster. SuperiorSilk dynen har bomuldsbolster, som for nogen giver en velkendt komfort fra bomuld, og derved en personlig præference for bomuldsbolster. Vi plejer at sige, at SilkExcellence dynen er til dem der ønsker at prøve en ”original” silkedyne eller har behov for højeste grad af allergivenlighed eller reduceret overophedning, hvor SuperiorSilk dynen har samme fordele, men komforten af bomuldsbolster, som kompromis for den lidt lavere grad af silke fordele.

  Hvad er umiddelbart forskellene på http://www.jysk.dk/4/31/39/543/4135051/a/catalog-sales og en SilkExcellence og SuperiorSilk? JYSK Nordkapp dynen er samme som SuperiorSilk dyne – vaskbar med lange Mulberry fibre som fyld samt bomulds bolster. SilkExcellence er med silkebolster og uden SilkFX™ vaskbart fyld (de nye SilkExcellence dyner bliver dog med SilkFX og derfor vaskbare).

  Hvad er Jeres vareinformation på de to dyner? SilkExcellence er med silkebolster og uden SilkFX™ vaskbart Mulberry fyld og SuperiorSilk er med vaskbart SilkFX™ fyld og med bomuldsbolster. Fyld vægt ca. 700-800g langfibre Mulberry silke for en helårs dyne.

  Men hvad skal jeg vælge nu hvor en Temprakon sommerdyner er for varm? Temprakon dynerne anvender Outlast materiale i bolsteret, som regulerer temperaturen med maximalt +/-2 grader. Dette er nok i nogle tilfælde, men i andre tilfælde ikke tilstrækkeligt for mærkbar effekt. Det bedste råd der kan gives er, at vælge dyne ud fra hvilket fyld der anvendes, og ikke hvilke materialer bolsteret er fremstillet af. Det er fyldet der gør forskellen, når det kommer til dyner. Dette gælder for alle slags dyner.

  Kirsten spørger:
  Vedr. vedligeholdelse af dynen, står der at den ikke må vaskes men skal kemisk renses. Vil den kemiske rens være lige så effektiv, som vask af en dyne ved 60 grader? Den kemiske rens vil ikke være lige så effektiv som vask med vand og sæbe. Normalt fraråder men kemisk rens (kulilte og perklor) af dyner, da det er svært at sikrer sig, at alle rester af rensevæske er ude af dynen efter rendt rens. Det fleste renserier vil vaske dynen eller foretage det der kaldes en vådrens. Det er sjældent, at du møder et renserier, som kemisk renser dyner – hvis nogen overhovedet. Dog er der nogle dyner med naturlige fibre så som uld, silke of andre animalske og vegetabilske fibre, som er testet for kemisk rens med gode resultater og ingen rester af rensevæske efter endt rens. Det er primært ved dun/fjer og kostfibre at kemisk rens frarødes, da rensevæskerne kan være svære at rense helt ud.

  Hvorfor er det lige at min dyne, som skulle være super kvalitet ikke kan vaskes? Kvaliteten af dynen har ikke noget at gøre med dynens vaskeegenskaber. Alle naturfylds dyner med dun/fjer/silke/uld og liggende fibre skal i det fleste tilfælde behandles, så de tåler vask. Vask og kvalitet har ingen direkte sammenhæng andet end at dyrere dyner normalt har behandling for vask.

  Så hvor smart er det egentlig med en dyne der ikke kan vaske i vaskemaskinen? Det kommer helt an på hvilket fyld der anvendes, men når det kommer til dun/fjer, så er det en god ide, at dynen kan vaske/saniteres med vand og sæbe. Andre naturfylds dyner har ikke det samme behov for vask som dun/fjer og kræver derfor mindre sanitering over tid for at holde dynen fri for fedtstoffer, mikroorganismer og allergener.

  Naja spørger:
  Er en silkedyne for let til en som mig? Det kommer helt an på hvilken dyne du vælger. De fleste silkedyner er tyndere end dun/fjer, da silkefibrene på samme volumen har bedre isoleringsevne grundet firbens meget fine struktur og tæthed. En ”let” silkedyne kan derfor være for let og luftig for nogen. Det handler dog ofte og personlige præferencer og tilvænning – som f.eks. når det indkøbes ny madras. De fleste vænner sig til den lettere dyne i løbet af 2-3 nætter. Særligt når man prøver fordelene på egne krop.
  Til dem der forsat foretrække en tungere dyne kan man vælge et fyld, hvor silken er blandet med andre fibre. Dette gør dynen tungere og mere bastant.
  Dog skal man huske, at jo lettere dyne og længere fibre, jo bedre former dynen sig efter kroppens konturer.

  Et sted i denne tråd læste jeg også om dyner som både har silke og dun og derfor er tungere. Findes de og evt hvor? Jeg kender ikke til en bladning med fyld af dun og silke. Vi har selv overvejet denne løsning, men silken og andre naturfibre vil miste mange af deres gode egenskaber, hvis blandet med dun/fjer. Dog kan et fyld med silke/mikrofibre være en alternativ løsning, hvis du ønsker en tungere og tykkere dyne, som stadig har silkens fordele. Se eventuelt her: http://www.nordic-comfort.dk/produkter/microsilk/microsilk-silk-duvets

  Håber ovenstående besvarer Jeres spørgsmål og beklagre den lange svartid :)

  Rigtig godt forår til alle!

  Med venlig hilsen,
  Daniel Galle,
  NordicComfort®

 49. Af Christina den 29. apr, 2012 | Svar

  Hej,
  Hvordan skal en moskusdundyne opbevares, når denne ikke er i brug fx. ved skift mellem sommer- og vinterdyne?

 50. Af christian den 29. sep, 2012 | Svar

  Hej allesammen fed side.
  Skriver lidt sent, i forhold til hvornår sidste indslag var:-)

  Leder efter en dobbeltdyne med ekstra længde 200×220 i stil med silk excellence fra nordic kan bare ikke finde den i ekstra længde? Nogen der kan hjælpe

 51. Af Susan den 3. okt, 2012 | Svar

  Hejsa,

  Mig og min mand skal købe nye dyner og puder, gerne betræk til.
  Man vi er så simphelthen så forvirrede over hvad vi skal vælge og købe. Det er en jungle at lede efter den rette. Derfor fandt jeg dette side og ønsker hjælp fra eksperter.

  Jeg har astma og er allergisk overfor støv og mange andre ting. Jeg fryser heletiden og har utrolig svært ved at få varmen, både sommer og vinter, man har alligevel tit svede og hedeur, selvom jeg fryser, sveder ikke kun på ansigtet. meget mystisk. Jeg hader dun, gås, fjer, dette kn jeg få klø af. Mit skal skal meget let og behagelig og føles dejlig varmt og ikke være så tung, omvendt med min mand, han sveder utrolig meget og er meget varm i kroppen, han har også astma og allergi. Vi ønser dobbeltdyne. Hvordan skal dette fungere, hvad skal vi gå efter. Håber på hjælp, da vores dyner er så dårlig kvalitet:-( og vi ved ikke hvad der er bedst,har søgt efter det ene og det andet, hold da op hvor er det dyrt, fandt lige en silke dyne til 6000 kr. uha…
  man det er nu vi må investere i stedet for at
  sove dårligt.

  hjælppppppppppppppppp

 52. Af Ole Jensen den 6. nov, 2012 | Svar

  Hej Susan.

  Hvis du lider af husstøvmideallergi og har svedeture om natten, vil jeg gerne garantere dig, du får det meget bedre hvis du vælger Kapokdyne. Vi har nu været på markedet med vores Kapokdyner / puder et par år og har stort set kun fået positive kommentarer. Du er velkommen til at prøve en dyne, indtil du bestemmer dig for evt. at bestille en dobbeltdyne…. og vores koster ikke 6.000 kr. :-)Du er velokommen til at kontakte mig på mail: info@nsleep.dk Med venlig hilsen Ole Jensen

 53. Af T. Thorkildsen den 7. nov, 2012 | Svar

  Hej

  Et råd til en tung, men kølig dyne – har det for varmt med en dyne med bæreevne under 8. Har åbent vindue, så det næsten er for koldt om vinteren. Ville gerne lukke for vinduet om vinteren.

  Mvh Thorkildsen

 54. Af Ali Shafi den 24. apr, 2013 | Svar

  Hej. Jeg skal købe en sommerdyne allergivenlig, i str. 135×220 cm, vask 60 grader. Hvilke sommerdyner kan de anbefale?

  Jeg vil højst give 1200 kr. for en sommerdyne.

  Mange hilsner, Ali Shafi.

 55. Af Susanne Hansen den 17. maj, 2013 | Svar

  Når der bliver skrevet om vægt på silkedyner eks.vis på sommer og vinter er det så total vægt incl. Bolster eller kun silke-fyldets vægt. Hilsen Susanne

 56. Af Klaus Vestermark den 7. aug, 2013 | Svar

  Super guide, som klart kan anbefales at læse.. Personligt kunne jeg dog godt tænke mig et par linjer om ulddyner også, så det tillader jeg mig lige at skrive.
  Ulddyner har en fantastisk egenskab til at temperer kroppen, således at man ikke har det for varmt om sommeren, men sagtens kan holde varmen og vinteren. Ydermer vågner man aldrig op svedig, flere og flere bruger igen uld til deres børn på grund af netop denne egenskab.

  Hilsen
  Klaus Vestermark
  http://www.dyneshoppen.dk

  PS. Ulddyner er som regel syet ind i en vår af bomuld, så den kløer ikke.. ;)

 57. Af Elsebeth Nielsen den 3. okt, 2013 | Svar

  Hej!
  Jeg savner info om dunene. Er de plukket af levende fugle og hvis nej, kan det dokumenteres?
  Med venlig hilsen Elsebeth

 58. Af Anders den 29. mar, 2014 | Svar

  Hej, spændende læsning :-) Mit indslag vedrører en dynes bredde. Vi er to voksne som er lidt større end gennemsnittet og skal ud og
  købe nye dyner. Overvejer at købe to dobbeltdyner med målene 200×220 men er det overkill? Erfaringer og råd modtages meget gerne :-)

Skriv en kommentar eller et spørgsmål