DYNER – En guide til valg af Dyner

Dyner er lidt af en videnskab. Hvis vi vil sove behageligt, er det afgørende, at vi vælger at sove i dyner, som svarer til vores særlige præferencer og krav.

Det handler ikke blot om længden eller bredden på dyner, men bestemt også om hvilken dun, der er inden i forskellige dyner, samt typen af dynevår. Man skal tage stilling til, om dyner skal anvendes hele året, eller kun om efterår og vinteren, om man sveder meget om natten eller er kuldskær af type, om man foretrækker at sove med vinduerne åbne, om soveværelset er varmet op med elvarme osv. Læs denne artikel og bliv klogere på valget af dyner.

Tendensen er, at man har har helårsdyner til vinter, efterår og tidligt forår, og så skifter til sommerdyner, når dagtemperaturene er over 15 grader.

Hvad målene på dyner angår er det typiske valg mellem enkeltdyner i normal størrelse, eller ekstra lang, og dobbeltdyner. En normal længde dyne er 200 cm. En længere ekstra lang dyne er 220 cm. Dobbeltdyner er enten 200 x 200 cm eller den bredere eller længere type: 200 x 220 cm.

Det anbefales af de fleste, at dyner helst skal være 30 cm længere end ejerens højde. Så skillelinien ligger for personer mellem 170 og 180 cm hvad angår om de skal vælge normal længde dyner eller den ekstra lange model. Hvis dynerne er for korte risikerer man at fryse om fødderne eller skuldrene. Det er vigtig at vi vælger rigtig fordi gode dyner holder i lang til.

Inden vi overvejer at købe en dobbeltdyne, er det vigtigt at vi overvejer om begge personer har samme behov, når det gælder dyner. Hvis den ene har det varmt om natten og den anden ofte fryser, er en dobbeltdyne simpelthen ikke en god idé.

Seng & Bad er specialister i dyner

Seng & Bad har hjulpet med viden om dyner til denne artikel.dyner fra sengbad.dk Seng & Bad er en webshop som specialiserer sig i dyner i de bedste kvaliteter og til lave priser. Find også en lækker dobbeltdyne og babydyne. Besøg SengBad.dk

Dun i dyner – Hvilke dun skal vi vælge?

Vi har besluttet os for dynernes mål, er det tid til at kigge dun typer til dyner: Ofte står valget mellem tre typer af dun: andedun, gåsedun og moskusdun. Faktisk fåes også en fjerede dun type: edderdun til dyner. Edderdunsdyner er den aller fineste, men også den dyreste.

 • Moskusdun ligger tæt på edderdun, meget stor isoleringsevne, dvs meget varm dynedun, og den er en dejlig blød og fin dun, der samtidig også er virkelig let.
 • Gåsedun kan godt have en ligeså god isoleringsevne som moskusdun, hvis de kommer fra feks Sibirien (sibirske gåsedun) eller andre meget kolde steder. Gåsedun er og har længe været en meget anvendt dun til dyner, men kvaliteten varierer en del, så spørg hvor du køber dyner for at få gode råd.
 • Andedun ser vi ikke så ofte længere til dyner. Det kan skyldes at ænderne ofte slagtes så tidligt at de ikke når at få en tilstrækkelig fin fjerdragt inden de når så langt. Resultatet er at disse tidlige andedun ikke er så isolerende i dyner som dun fra gæs.
 • Fjer anvendes ikke ofte i dyner mere. Problemet er at fjer ikke isolerer godt, så vi skal ikke købe dyner med mere end ti procent fjer (for fyldets skyld) og resten bløde og varmende dun.
 • Dyner kan også fås som syntetiske dyner. Det kan ikke anbefales at vælge disse dyner. Bla.a med hensyn til astma og allergi, er det ikke anbefalelsesværdigt. Køb dyner af høj kvalitet, så du kan nyde søvnen.

 

Hvor varme er dyner?

Heldigvis er der et fast mål for hvor varm en dyne er, eller hvor stor isoleringsevne den her. Når vi leder efter dyner (uanset om det er billige dyner til gæstesengen eller dyre kvalitetsdyner til hverdagsbrug), bør vi få oplyst tallet for dynernes bæreevne.

Bæreevne er kort fortalt dunenes evne til isolering – altså hvor meget dynen kan holde på varmen og holde os varme om vinteren. Høj bæreevne betyder store fine dun og stor isolering / varme. En tommelfingerregel er, at du skal gå efter dyner med en bæreevne på 10 eller mere for at finde dem som er af god kvalitet og som kan holde dig varm.

Vaskbare dyner og garanti

Astma og allergi forbundet i Danmark anbefaler at man køber dundyner som kan vaskes ved 60 grader. En vask ved 60 grader er nødvendig for at fjerne husstøvmider fra det vaskede. Rigtigt mange kvalitetsdyner er vaskbare ved 60 grader, men husk alligevel at checke denne sag på deklarationen.

I de bedre butikker, som sælger dyner, medfølger en garanti på hele 15 år. Det er værd at tage med i købet!

Interessante links:

 • Forbrug.dk om dyner: Link
 • Astma og allergi forbundet om sengemiljø: Link
 • Astma og allergi forbundet om dynevask: Link

Vores artikler om sengemiljø:

57 tanker om “DYNER – En guide til valg af Dyner”

 1. Hej Susan.

  Hvis du lider af husstøvmideallergi og har svedeture om natten, vil jeg gerne garantere dig, du får det meget bedre hvis du vælger Kapokdyne. Vi har nu været på markedet med vores Kapokdyner / puder et par år og har stort set kun fået positive kommentarer. Du er velkommen til at prøve en dyne, indtil du bestemmer dig for evt. at bestille en dobbeltdyne…. og vores koster ikke 6.000 kr. :-)Du er velokommen til at kontakte mig på mail: info@nsleep.dk Med venlig hilsen Ole Jensen

 2. Hej

  Et råd til en tung, men kølig dyne – har det for varmt med en dyne med bæreevne under 8. Har åbent vindue, så det næsten er for koldt om vinteren. Ville gerne lukke for vinduet om vinteren.

  Mvh Thorkildsen

 3. Hej. Jeg skal købe en sommerdyne allergivenlig, i str. 135×220 cm, vask 60 grader. Hvilke sommerdyner kan de anbefale?

  Jeg vil højst give 1200 kr. for en sommerdyne.

  Mange hilsner, Ali.

 4. Når der bliver skrevet om vægt på silkedyner eks.vis på sommer og vinter er det så total vægt incl. Bolster eller kun silke-fyldets vægt. Hilsen Susanne

 5. Super guide, som klart kan anbefales at læse.. Personligt kunne jeg dog godt tænke mig et par linjer om ulddyner også, så det tillader jeg mig lige at skrive.
  Ulddyner har en fantastisk egenskab til at temperer kroppen, således at man ikke har det for varmt om sommeren, men sagtens kan holde varmen og vinteren. Ydermer vågner man aldrig op svedig, flere og flere bruger igen uld til deres børn på grund af netop denne egenskab.

  Hilsen
  Klaus Vestermark
  http://www.dyneshoppen.dk

  PS. Ulddyner er som regel syet ind i en vår af bomuld, så den kløer ikke.. 😉

 6. Hej!
  Jeg savner info om dunene. Er de plukket af levende fugle og hvis nej, kan det dokumenteres?
  Med venlig hilsen Elsebeth

 7. Hej, spændende læsning 🙂 Mit indslag vedrører en dynes bredde. Vi er to voksne som er lidt større end gennemsnittet og skal ud og
  købe nye dyner. Overvejer at købe to dobbeltdyner med målene 200×220 men er det overkill? Erfaringer og råd modtages meget gerne 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *