Hvordan Fjerner Man Let Spyware Fra Sin PC?

Der er flere forskellige metoder til at fjerne spyware fra sin PC, men de er ikke alle sammen lige effektive og lige sikre. Men inden jeg går igennem de forskellige metoder, så lad mig først lige forklare hvad spyware er for noget og hvordan det overhovedet kommer ind på din computer.
Hvad er spyware?

Kort fortalt, så er spyware et lille stykke software som oftest bliver downloadet sammen med enten et andet stykke software (gerne et gratis program), men det kan også være sammen med musik, film eller spil og risikoen er endnu større hvis du har downloadet piratkopier. Folkene der står bag piratkopi siderne er ofte ikke guds bedste børn og de kan sagtens finde på at sende lidt spyware med i ”købet”.

Hvis din computer er inficeret så opdager du det gerne ved et af de følgende forhold:

  1. Den bliver langsommere og langsommere
  2. Når du åbner din Internet browser så er din startside skiftet ud
  3. Du oplever flere og flere pop-up reklamer når du surfer
  4. Selv når du ikke surfer på Internettet kan du opleve at der er aktivitet

Normalt er der tale om to forskellige former for spyware. Den ufarlige og den farlige. Spyware er oprindeligt opfundet som en hjælp til software producenter så de kan spionere på brugeradfærd. Når du gør brug af deres program eller når du surfer på Internettet, så sender programmet informationer tilbage til producenten så de kan forbedre deres software eller udvikle ny software der matcher de behov deres kunder har. Det ubehagelige er at du ofte slet ikke opdager at denne information bliver sendt af sted.

De mere seriøse software producenter oplyser dog dette i deres Terms and Conditions, men hvis du er som de fleste, så trykker du blot ”ok” og læser aldrig hvad der står i de betingelser.

Fjernspyware.dk hjælper dig finde en god anti spyware løsning så du kan føle dig tryg

Mikael fra FjernSpyware.dk har hjulpet med viden om spyware til denne artikel. FjernSpyware er en hjemmeside som specialiserer sig i løsninger til at finde, fjerne og beskytte mod spyware, adware og malware programmer.

Hvordan opdager man spyware?

Udover de 4 forhold nævnt ovenfor, så er den eneste måde du kan finde ud af om din computer er inficeret, ved at foretage en fuld scanning af din PC ved hjælp af et anti spyware program. Det er et lille stykke software som man kan finde på nettet og det er enten gratis eller koster 100-200 kr.

Jeg vil gerne i den forbindelse advare mod at benytte gratis programmerne da en del af dem reelt selv indeholder spyware og mange af de andre er ikke særlig omhyggelige eller kan måske kun oplyse dig om du er inficeret, men kan ikke fjerne truslen. Samtidig er det de færreste af dem der indeholder aktiv scanning, hvilket vil sige at du proaktivt beskytter din computer mod trusler udefra.

2 måder til at fjerne spyware fra din computer

Hvis du har konstateret at du har spyware på din PC eller Mac, eller du har en mistanke om det, så er der to måder du kan fjerne den pågældende spyware på. Den ene er at du kan afinstallere det program der kom sammen med den pågældende spyware.

I de fleste tilfælde vil det være svært at gætte hvor eller hvordan du er blevet inficeret, men hvis du kun har installeret et enkelt program via Internettet, så er det muligvis et godt bud på synderen. For at afinstallere et program så skal du ind i dit kontrolpanel og vælge tilføj/fjern programmer.

Som du nok kan læse, så er det ikke den nemmeste metode og heller ikke den metode jeg vil anbefale dig at gøre brug af. I de fleste tilfælde vil det ikke fjerne problemet da du enten ikke afinstallerer det rigtige program eller hvis den pågældende spyware er rigtig ondsindet, så bliver den tilbage selvom hovedprogrammet er blevet slettet.

Den bedste måde at fjerne spyware på, er ved at finde en god anti spyware scanner som kan gennemgå din computer fra A-Z. Ikke nok med at den kan identificere truslerne, men den vil også kunne sætte dem i karantæne eller helt slettet dem (du ser normalt en liste så du selv kan vælge hvad du vil gøre).

For at finde ud af hvilke anti spyware programmer der er de bedste, så kan du kigge nærmere på sider som har testet de forskellige programmer og vurderet dem ud fra en række forskellige parametre. Hvis du søger i Google efter f.eks. ”test af spyware programmer” eller lignende, så vil du kunne finde flere hjemmesider som vurderer og konkluderer på de produkter der er på markedet lige nu.

Jeg håber at du har kunne bruge ovenstående artikel til at få et bedre indblik i dine muligheder for at fjerne spyware fra din computer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *