Materialer til Akvarel Maleri

Det er vigtigt er at vælge nogle gode materialer til akvarel maleri – både når det gælder farver, papir og pensler. Derefter skal du være opmærksom på de forskellige teknikker, som du kan bruge til dit akvarelmaleri.
Akvarelfarver

Forskellen på akvarel og vandfarve er, at akvarel er transperant (gennemsigtig), mens vandfarver bør være dækkende – eller i hvert fald næsten dækkende.


Gode akvarelfarver er farver med en stor mængde pigment. Du får den bedste vejledning – og gør ofte også de billigste køb – i en forretning, der har materialer til kunstnere som speciale. Ellers kan du gå efter de dyreste mærker hos papirhandlere eller i hobbyforretninger. Ofte kan du vælge nogle store sæt med mange forskellige farver, men står valget mellem et kvalitetssæt med 8 forskellige akvarelfarver og et billigt sæt med 40 forskellige farver, vil du helt sikkert få det største udbytte at af vælge den højeste kvalitet. Du kan nemlig blande alle de farver, du har brug for, når blot du har en rød, en blå, en gul og en sort. Hvis du gerne vil male personer, er det en fordel, hvis der også er et par brune nuancer.

Akvarelpensler

Du kan sagtens få billige pensler med hår fremstillet af nylon eller andet kunststof. De har den ulempe, at de ikke suger så meget vand og farve, hvorfor det er vanskeligere at styre dit maleri ordentligt. Vælg i stedet gode mårhårspensler. Igen er det bedre at vælge færre pensler af høj kvalitet end flere billige. Som begynder har du brug for tre pensler. Én i størrelse 8, én i størrelse 3 og én i størrelse 1. Med disse tre pensler har du mulighed for at veksle mellem smalle og brede strøg, og med den fine 1’er kan du lave fine konturlinier, hvis du har brug for det.

Akvarelpapir

Det er vigtigt at vælge noget godt papir til dine akvareller. Akvarelpapir suger vandet og lader farven fordele sig. Jo bedre papiret er, des mere jævnt fordeler farverne sig. Det bedste akvarelpapir er af 100% bomuld, men det er ofte ganske dyrt. Derfor bør en begynder starte med noget almindeligt syrefrit akvarelpapir. I en kunstnerforretning får du mulighed for at vælge mellem mange forskellige overfladestrukturer og flere forskellige tykkelser. Man kan ikke éntydigt sige, hvilken overfladestruktur, der giver de bedste akvaleller. Her må du vælge efter smag og pengepung.


Til gengæld er det utroligt vigtigt at vælge en ordentlig tykkelse papir. Akvarelpapirets tykkelse måles – lige som alt andet papir – i gram pr. kvadratmeter. Almindeligt kopipapir er 80 g/m2, men det er alt for tyndt til akvarel. Det vil simpdet hen krølle sammen, og ud over det suger det ikke vandet godt nok. Akvarelpapir fås i mange forskellige tykkelser – helt ned til 115 g/m2. Du er dog dårligt hjulpet, hvis du vælger mindre end 160 g/m2, og først ved 200 g/m2 får du den rigtige fornemmelse af at kunne styre, hvordan farven fordeler sig. Hvis du skal udstille og sælge dine akvarelmalerier, skal du bruge akvarelpapir på mindst 250 g/mm og gerne 300 g/mm. Din akvarelblok skal være limet på fire sider, således at arkene kun kan adskilles fra hinanden i et enkelt hjørne. Derved undgår du, at papiret krøller, mens du maler. Du skal vente med at løsne dit akvarelark til dit maleri er helt tørt. Derfor kan det være en god idé at have flere akvarelblokke i gang på én gang. Vælg måske forskellige størrelser og teksturer (overfladestrukturer), så du kan variere din maleteknik.

Links til vores artikler om akvarel:

Liste med relevante links

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *