SÆBE – Håndlavet Sæbe!

Glycerinsæbe opskrift til håndlavet sæbe: Du kan naturligvis lave din egen sæbe helt fra grunden. Læs om det her: Sæbesydning. Men det kræver, at du arbejder med stærke baser og processen er langsommelig. Hvis du vil lave dejlige, hjemmelavede sæber på en sjov og ufarlig måde, er det glycerinsæbe, du skal arbejde med.

Glycerinsæbe kan købes i hobbybutikker, f.eks. Panduro hobby og hos Urtegården. Det er en gennemsigtig sæbemasse, som er PH-neutral og lige til at smelte og støbe sæber med.

Naturkosmetik: Materialer: Håndlavet sæbe:

Glycerinsæbe fra en hobbybutik.


Farve (enten frugtfarve, andre fødevarefarver eller kosmetikfarver)


Duft (æteriske olier, duftolier eller parfumerester)


Tilsætningsstoffer: Olivenolie eller andre olier, pulveriserede abrikoskerner eller fint sand (til skrubbesæber)

Fremgangsmåde sæbe:

Du skærer med kniv en klump sæbe af din købte sæbeblok og smelter den under svag varme i en gryde. Når sæben er smeltet – den skal kun lige smelte – tilsætter du farvestof, duft og eventuelle andre tilsætningsstoffer. Du kan se et eksempel her.


Sæbe - Hjemmelavet sæbe (glycerinsæbe)Nu er det så kreativiteten, som bestemmer, hvordan din sæbe kommer til at se ud og virke. Du kan kombinere en hvilken som helst sæbe, og hvis du laver en sæbe, du ikke er glad for, kan den enten smeltes om eller den kan skæres i småstykker og puttes ind som pynt i en anden sæbe.


Når sæben er færdig, skal den køles af, inden den tages ud af formen. Formen kan være: Yoghurtbægre, isterningebakker (til gæstesæber), alle mulige plasticforme. Jeg bruger en bestikskuffe, når jeg skal lave lange sæber, men der er mange muligheder.

Ideer til håndlavet sæbe:

Lav flere forskellige farver sæber, sær dem i strimler og læg dem i en form. Overhæld med ufarvet sæbe med duft i.


Tilsæt en skefuld dagcreme til din sæbe. Det gør den lidt mindre gennemsigtig, så har du cremesæbe.


Prøv at tilsætte urter i din sæbe for eksempel lavendelblomst og lidt æterisk lavendelolie. Brug kun få lavendelblomster og farv eventuelt sæben lilla med rød frugtfarve og Azulen eller blå frugtfarve.


Lav to forskellige farver sæbe, f.eks. orange og grøn. Og rør i dem, til de er begyndt at stivne. Hæld dem først da i formen, så noget af sæben er helt grøn, noget helt orange og noget bliver en blandingsfarve.


Prøv med vaniljeessens fra køkkenet. Indstøb et lille stykke vaniljestang i din sæbe. Hæld stærkt farvet flydende sæbe ud på en bakke, som er dækket med bagepapir. Når sæben er stivnet, kan du udklippe eller udskære figurer, som kan støbes ind i en anden sæbe. Resten kan omsmeltes.


Riv skallen af en citron med rivejern og tør det i ovnen. Lav en gul citron-skrubbesæbe med den revne skal som skrubbemiddel og æterisk citronolie som duft.

Links til vores artikler om naturkosmetik:

Liste med relevante links

Vigtige generelle forbehold: Vi påtager os intet ansvar i forbindelse med din eller andres fremstilling og brug af råd og opskrifter hér fra siderne. Alt er på eget ansvar, og hvis du er i tvivl om sikkerhed eller virkninger, opfordrer vi dig til at rådføre dig med de rette autoriteter på området inden du helt på eget ansvar eventuelt forsøger dig med opskrifter, anvendelse mm.
2 tanker om “SÆBE – Håndlavet Sæbe!”

  1. Pingback: SÆBESYDERI »
  2. Jeg vil gerne have opskriften på råsæbe, hvor der anvendes lud og glycerin .
    På forhånd tak.

    Venlig hilsen
    Per

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *