TILSÆTNINGSSTOFFER – Naturkosmetik

Giv din naturkosmetik særlige egenskaber med gode tilsætningsstoffer: Når du har prøvet at lave din første creme, sæbe eller shampo og er blevet bidt af processen, får du måske lyst til at lave naturkosmetik, som har specielle egenskaber. Og så kommer tilsætningstofferne ind i billedet.

På siden om basiscreme, Grundcreme, fik du opskriften på en basiscreme, som uden videre kan laves om til lotion også. Og her vil jeg komme med nogle forslag til tilsætningsstoffer, hvoraf nogle findes i husholdningen, andre skal købes specielt. Du kan finde flere på siden om Antirynkecreme.

Azulen:

Azulen er et blåt, flydende, fedtopløseligt stof, som blandt andet udvindes af kamille. Det virker desinficerende. Ud over at det farver dine produkter blå, og derfor er anvendeligt i sæbefremtilling, er det velegnet i alle produkter til betændt hus eller hud med acne. Brug 2-4 ml. pr. 100 g. creme.

Urtetinktur:

Urtetinktur fremstiller du selv ved at lade urter trække i Brøndum snaps i tre uger. Herved overføres plantens egenskaber til tinkturen. F.eks. kan du tilføje din creme mineraler ved at lave brændenældetinktur, eller du kan lave hudforbedrende morgenfruetinktur. Brug 5 ml. pr. 100 g. creme. Tilsættes til allersidst

Olier og fedtstoffer:

Natcreme er generelt mere fedt-holdig end dagcreme, og nogle hudtyper har brug for mere fedt end andre. Tilsæt det fedtstof, du bedst kan lide. Hvis cremen skal optages hurtigt af huden og ikke virke fedtet, er tidselolie eller hampeolie særlig godt, men du kan bruge, hvad du har i køkkenet. Prøv dig frem med hensyn til mængden, men 5-10 ml. pr. 100 g. creme er rimelig meget. Det skal tilsættes lige efter gryden er slukket.

Aloe vera juice:

Hvis du erstatter alt vandet eller dele af vandet med aloe vera juice, har du en aloe vera creme, som er at foretrække for de fleste, der kan købes. Der er nemlig ingen regler for, hvor meget aloe vera, der skal i en creme, før du kan kalde den sådan.

Æteriske olier:

Planternes gode egenskaber er koncentreret i de æteriske olier, som kan være kostbare at købe, priserne varierer meget fra plante til plante. Til gengæld bruges der ikke meget, nogle gange bare få dråber i en creme, men ofte 1-2 ml. pr. 100 gram. Du skal være opmærksom på, at der er stor forskel på duftolier og de rene æteriske olier. Duftolierne har ikke den ønskede virkning. Du vælger en plante som har den egenskab, du ønsker, og tilsætter æterisk olie fra denne. Omkring urternes egenskaber, kan du se her.


Når du har sammensat en cremeopskrift ud fra basiscremen og så en eller flere af de tidligere nævnte tilsætningsstoffer, så husk at skrive det ned. Cremen kunne gå hen og blive fuldstændig fantastisk, og så er det dejligt at kunne genskabe den.

Links til vores artikler om naturkosmetik:

Liste med relevante links

Vigtige generelle forbehold: Vi påtager os intet ansvar i forbindelse med din eller andres fremstilling og brug af råd og opskrifter hér fra siderne. Alt er på eget ansvar, og hvis du er i tvivl om sikkerhed eller virkninger, opfordrer vi dig til at rådføre dig med de rette autoriteter på området inden du helt på eget ansvar eventuelt forsøger dig med opskrifter, anvendelse mm.
En tanke om “TILSÆTNINGSSTOFFER – Naturkosmetik”

  1. Hej Puine.dk

    Bemærk, at flere af Mellisa’s produkter indeholder Formalin(Formaldehyd) og formaldehyfrigivere. Min teenagesøn på 14 år har formalinallergi.
    Jeg har haft kontakt med Mellisa selv og hun oplyser, at man selv skal gennemgå ingredienslisterne på Mellisa hjemmesiden.
    Blot til info 🙂
    Vh Fam. Eriksen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *