Pas på lydniveauet med lydbøger!
Man skulle ikke tro, at man kan få ondt i hovedet af lydbøger, men det er på samme måde, som man anstrenger øjnene, hvis man læser en fysisk bog uden briller, når man skal bruge læsebriller, hvis man læser under dårlig belysning eller læser for længe, så man begynder at få ondt i hovedet og øjnene.
Men det kan faktisk ske.
Der er rigtig mange gode ting at sige om lydbøger, og det er da en opfindelse, der med garanti er kommet for at blive, men som det er med alt nyt, så skal borgerne og brugerne generelt have nogle henstillinger til, hvordan man bruger dem korrekt.
Derhjemme kan man jo få læst en lydbog højt via en højttaler, computer eller bluetooth-højttaler eller lignende, mens man går rundt, men langt de fleste mennesker vælger at lytte til dem i høretelefoner af enten den slags, der omslutter hoveder, sidder lidt inde i ørene eller er deciderede in-ears.
Her skal man sørge for, at man har nogle høretelefoner i høj kvalitet, så man kan holde ud at have dem på i længere tid ad gangen, så de ikke generer hverken øret i sig selv eller øregangen.
Men nok noget af det vigtigste er, at man passer på lydniveauet med sådan en lydbog.
Godt nok har man ikke at gøre med musik, men selv en alt for høj stemme i oplæsningen af lydbogen kan gøre skade på ens trommehinder, hvis det er for højt.
Specielt hvis man lytter til lydbøger på farten, så kan man have en tendens til at skrue ekstra højt op, så man slipper for alle de andre lyde omkring en.
Problemet opstår her i, at man langsomt blive tolerant overfor det lydniveau, så man tror, at man bliver nødt til at skrue mere og mere op, fremfor at tjekke indstillinger i ens afspilning af lydbøgerne eller på høretelefonerne.
Et tip er at skrue op, så man kan høre det, og så skrue en anelse ned igen for en sikkerheds skyld.